Haber: SEFA GARDİYANOĞLU - Kamera: SANCAR KIZILKAYA

Memleket Partisi Kocaeli İl Örgütü, Kandıra ilçesinde yapılacak Sungurlu Barajı’na, “Baraj yapılırken yaklaşık 200 bin ağaç kesilecek ve vadilerde verimli tarım toprakları yok olacak” açıklamasıyla tepki gösterdi.

Memleket Partisi Kocaeli İl Örgütü, Kandıra ilçesine yapılacak Sungurlu Barajı’na tepkisini, İzmit’teki Uğur Mumcu Parkı’nda düzenlediği basın açıklamasında dile getirdi. Açıklamaya, Memleket Partisi Kocaeli İl Başkanı Nejat Bayhan ile yönetim kurulu üyeleri katıldı. Açıklamayı, Memleket Partisi Kocaeli İl yöneticisi Oğuz Uslu yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

KANDIRA HEDEF ALINMIŞTIR: “Kandıra, 900 km kare alanı, 50 bin nüfusu, tarımsal potansiyeli, 92 köy muhtarlığı ve 324 kırsal mevkii bakir kalabilmiş ve Kocaeli’de ‘Sakin Şehir’ statüsünü kazanabilecek bir ilçeyken artık tahrip etmek üzere Kandıra hedef alınmıştır. Kandıra’nın içme suyu kaynağı Namazgah Barajı’nı kirletme potansiyeli olan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapılmaktadır. İzmit’in çöp toplama alanı olarak Sarışeyhli’de su havzası seçilerek, sit alanlarının yanına taş ocakları açılarak, tarihi doku ve çevre hiçe sayılmaktadır. Bağırganlı ve Hacımazlı arasına 10 adet rüzgar enerji santrali yapılırken kuzey ormanlarına ölçüsüz zarar verilmektedir.

VERİMLİ TARIM ALANLARI YOK OLACAK: Akçakoca ve Teksen’i kapsayan Kocadere havzasında planlanan Sungurlu Barajı, Kandıra ilçesinin yüzde 30’u kadar büyüklükte bir alanı, yani 270 kilometrekareyi etkilemekte ve bu havzadaki 50 mahalle ve mevkii su toplama havzasında kalmakta. 18 mahalle ve yerleşim mevkii, 12 kilometrekarelik baraj gölü içinde sular altında kalacak. Baraj yapılırken yaklaşık 200 bin ağaç kesilecek ve vadilerde verimli tarım toprakları yok olacaktır. Kanal İstanbul nedeniyle yok edilecek Sazlıdere ve Terkos Barajı ile Melen Barajı’nın yapım hatası nedeniyle devreye girememesi, Sungurlu Barajı’nı gündeme getirmektedir. Bölge halkı, 2015 yılından bu yana mücadele vermektedir.

HEMŞEHRİLİK HUKUKUMUZA GÖRE YARGILANMALIDIR: Barajın orada yüzyıllardır yaşayanları yerinden etmeyecek şekilde yapılması talebiyle ÇED raporuna karşı dava açtılar. Buna karşı açılan dava ise 13 Ekim’de İstanbul 12. İdare Mahkemesi’nde görülecek. Kandıra’yı ekolojik olarak etkileyecek ve yaşayan halkın göç etmesine sebep olacak bu projenin, Kocaelili hemşerilerimiz belki farkında bile değil. Uluslararası su hakkı yasalarına göre öncelikle havzanın o ilde yaşayanların faydalanması öngörülürken yerel ve kamu yöneticilerimizin duyarsız kalması ve herhangi bir şey olmuyormuş gibi davranması, hemşehrilik hukukumuza göre yargılanmalıdır. Bu nedenle tüm hemşerilerimizi genelde kandıra bölgesinde, özelde Sungurlu’da yapılmaya çalışanları protesto etmeye davet ediyoruz.”

Kaynak: anka