Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Marmaris Belediyesi işbirliğiyle Dünya İnsani Dayanışma Derneği (World Human Relief) üyesi psikologlar yangından etkilenen köylerde vatandaşlarla bir araya geldi. Yangın sonrasında oluşabilecek travma ve psikolojik problemlerin tespit edilmesi için çalışmalar yapıldı. 

Muğla'nın Marmaris İlçesi Osmaniye köyünde yangından etkilenen insanlarla bir araya gelen dernek üyeleri onlarla konuşup sohbet ederek sıkıntılarını dinleyen Uzman Klinik Psikolog Şulenur Orhan; Bodrum, Köyceğiz, Manavgat, Adana gibi afet yaşanan tüm bölgelerde bu çalışmayı yürüttüklerini belirterek şunları söyledi:

"Burada travma sonrası stres bozukluğunun sebep olabilecek çok ağır bir aslında süreç yaşandı. Bizim temel hedefimiz aslında önleyici bir müdahale yapmak. Yani şu an açılan yaralara aslında sadece pansuman yaptık. Yangından sonra hem çocuklarda hem yetişkinlerde belli belirtiler gözlemliyoruz. Örneğin kabuslar, belli korkular, el titremeleri, iştahsızlık, tekrar yaşanacakmış gibi yoğun kaygı belirtileri… Çok anormal bir dönem yaşadık ve olayın üzerinden çok kısa bir zaman geçti. Bu nedenle insanların bu belirtileri yaşamaları normal. Ancak ilerleyen süreçlerde de devam ederse travma sonrası stres bozukluğu oluşabilir; eğer geçmiyorsa bizi aramalarını söyledik. Amacımız insanların en az hasarla bu süreci atlatması."

 "HEM İNSANLARA HEM YETKİLİLERE KARŞI YOĞUN BİR ÖFKE VE DÜŞMANLIK FARK ETTİM"

Derneğin kurucu başkanı olan İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ayten Zara ise yangının bölgede çok yıkıcı etkisi olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Neden psikolojik destek diye sorarsanız öyle büyük bir felaket yaşandı ki insanların evlerini, barklarını, ormanlarını, anılarını, hayata dair tutunduğu her şeyi yok etti. Bunun ardından hem kısa dönemde hem de uzun dönemde travmalar yaşanacaktır. Ben Manavgat’ta da Marmaris'te de insanların hem birbirlerine hem yetkililere karşı yoğun bir öfke ve düşmanlık duyguları ile yaşadığını fark ettim. O yoğun öfkenin, düşmanlık duygusunun azalması ve travmanın etkileri ile daha iyi başa çıkabilmesi için destek veriyoruz. Aslında burada çok büyük bir matem var, keder var. Ama henüz öfkeden dolayı ortaya çıkmadı. Onu halledersek ondan sonra matem duygularını yaşamaya başlayacaklar."

Kaynak: anka