FERHAT AKGÜN

Marmara Denizi'nde şubat ayından beri etkili olan ve kıyılarda bir örtü oluşturan deniz salyası (müsilaj), balıkçıları zor durumda bıraktı. Balıkçılar, 'kaykay' adını verdikleri deniz salyası nedeniyle denize açılıp balık tutamadıklarını belirterek, devletten destek istedi.

Şubat ayından bu yana Marmara Denizi'nde görülen deniz salyası, günden güne yoğunluğunu artırıyor. Tekirdağ sahillerini vuran deniz salyası nedeniyle balıkçılar zor günler geçiriyor. Denize açılamayan çok sayıda balıkçı teknelerini barınağa çekti. Bazı tekne sahipleri ise çalışanlarını izne gönderdi.

“BU FELAKETTEN NASIL KURTULACAĞIMIZI BİLMİYORUZ”

Süleymanpaşa Balıkçı Barınağından 45 yıllık balıkçı Eyüp Yiğiter, bu boyutta bir felaketle ilk defa karşılaştığını ifade ederek durumu şöyle anlattı:

“62 yaşındayım, babamdan itibaren balıkçılık yapıyorum. Ben hayatımda böyle bir doğa olayı görmedim. Önceki yıllarda ufak tefek olup geçmişti. Bilim adamlarının ‘müsilaj’ dediği bizimse ‘kaykay’ diye adlandırdığımız değişik bir doğa felaketi. Bizlere bu konuda yetkili bir ağızdan bir bilgi verilmedi. Kamuoyu neden olduğunu konusunda bir bilgiye sahip değil. Biz bundan nasıl kurtulacağımızı bilmiyoruz. Marmara ve Ege’deki bütün balıkçılar bundan etkilendi.”

“3.5 AYDIR DENİZE AÇILAMIYORUZ ZOR DURUMDAYIZ”

Balıkçıların evlerine ekmek götüremediğini kaydeden Yiğiter, 15 Nisan’da başlayan av yasağından çok daha önce şubat ayında kayıklarla balık avcılığını durduklarını belirtti. “Biz 3,5 aydır balık tutamıyoruz. Teknelerimizde çalışan yurdun çeşitli yerlerinden gelen işçilerimizi memleketlerine göndermek zorunda kaldık” diyen Yiğiter, şöyle devam etti: “Bu sektör inşaat sektörü gibi bir sektör. Bu sektörde çalışanlar günlük evlerine ekmek götürmek zorunda olan insanlar. Bir kayıkta 25 kişi var. Bu insanlar 100-150 kişiye bakıyor. Şimdi bu insanlar, hiç gelirsiz.”

“KREDİLERİ ÖDEYEMİYORUZ”

Zor günler geçirdiklerini söyleyen Yiğiter, “Kayık sahipleri, Ziraat Bankası’ndan aldıkları kredileri ödeyemiyorlar. Sıkıntılı durumdalar. Bu sektörde büyük sıkıntılar var. Devletimizden sıkıntıları gidermesini istiyoruz” diye konuştu.

“BİR AYDIR MARŞ BASMADIM”

Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi 2. Başkanı Hüseyin Oğuz da “Limanın halini görüyorsunuz denize ağ atamıyoruz. İsyandayız. Kaykay ağlara yapıştığında ağlar dibe gidiyor, balık avlayamıyoruz. Bu sene balıkçılar olarak zor durumdayız. Bir ay oldu daha makinenin marşına basmadım. Balıkçılara hiç destek yok. Bize sokağa çıkma serbest ama balık tutamıyoruz. Devletten herkese verdiği gibi bir destek bekliyoruz” dedi.

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Havadan balıkçı barınağı

* Havadan deniz salyası görüntüsü

* Deniz salyasını balıkçının karıştırması

* Limandan tekne görüntüsü

* Deniz salyasının limanı kaplaması

* Balıkçıların ağ örmesi

* Balıkçı Eyüp Yiğiter ile röportaj

* Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi 2. Başkanı Hüseyin Oğuz ile röportaj

 

Kaynak: anka