AHMET ÜNSAL

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nde, erkenci bir tür olarak geliştirilen ve adını üreticilerin belirlediği ‘Spil Karası’ sera ortamında topraksız olarak da yetiştirildi ve hasadına başlandı.

Enstitü yetkilileri, aynı ortamda kasım- aralık aylarında ürün veren Trakya İlkeren türünün de yetiştirildiğini belirterek bir sezonda iki kez ürün alındığını açıkladı. Bu iki türün ile üzümün bulunmadığı haziran ve kasım aylarında piyasaya yaş üzüm arz edilmesi hedefleniyor. 

ENSTİTÜDEKİ ÜRETİM ÇİFTÇİLERE IŞIK TUTUCAK

Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, üretimi kapalı sistem tam kontrollü uzaktan erişim sağlanabilen serada yaptıklarını belirterek şu bilgileri verdi:

“Bu yıl üçüncü verimini alacağız ve üreticimize net önerilerde bulunabileceğiz. Erken dönemde örtü altında serada üzüm hasadını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Böylece üretim sezonunu açarak üreticilerimizin daha fazla gelir elde etmesini sağlamayı hedefliyoruz. Bu serada yaklaşık iki aylık bir erkencilik sağlıyoruz. Birim alanda açıktaki yetiştiriciliğe göre ilk hasatta aynı orana yaklaşık bir üzüm hasadı yapabiliyoruz. Buradaki diğer amacımız ise bir yılda iki defa hasat yapabilmek. Bir haziran ayında bir de kasım ayı sonu aralık ayı başlarında ikinci bir hasadı gerçekleştirerek birim alandan da daha fazla gelir elde etmeyi düşünüyoruz. Yaklaşık ilk hasatla beraber açıktaki yetiştiriciliğe yakın bir verim değeri alıyoruz. İkinci hasatta da yaklaşık üçte biri kadar elde ettiğimiz verim, tamamen artı değer yazıyor. Daha fazla gelir elde ediyoruz.”

Ünal, seranın özelliğini “Aynı zamanda burası tam kontrollü bir sera. Bitkilere uyguladığımız bütün girdi tamamen kontrol altında ve bitkinin isteği doğrultusunda veriliyor. Aynı zamanda drenaj kanallarından verdiğimiz gübre ve suyu tahliye edip, bu gübre ve suyun tekrar eksiklerini tamamlayarak kapalı bir sistem şeklinde tekrar bitkimize uygulama şansımız var” ifadeleriyle açıkladı.

“ÇOK UMUTLU OLDUĞUMUZ BİR ÜZÜM ÇEŞİDİ” 

Spil Karasının hem kalite anlamında hem de verim anlamında rekabet edebilecek bir üzüm çeşidi olduğunu söyleyen Ünal, “Şu anda Spil Karası erkenci çeşidimizde hasada başladık. Spil Karası, Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından daha önce tescil edilmiş ve ismi de üreticilerimize anket yoluyla belirlenmiş erkenci bir tür. Çok umutlu olduğumuz bir üzüm çeşidi. Hem kalite anlamında hem de verim anlamında piyasada ticari anlamda yetişen en erkenci üzüm çeşitleriyle rekabet edebilecek durumda” dedi.

Üreticilerin serada üzüm yetiştiriciliği araştırmasının sonuçlarını merak ettiğini belirten Ünal,  “Şu anda bu seramızın sonuçlarını bize soran birçok üreticimiz mevcut. Özellikle tarıma uygun olmayan ya da daha az uygun olan, iklim olaylarından çok etkilenen arazilerde bu tarz bir eğilim mevcut. Biz üreticilerimize bu araştırmaların sonucunu beklemelerini rica ediyoruz. Biz önümüzdeki ikinci hasadı yaptıktan sonra üreticilerimize reçete şeklinde net önerilerde bulunabileceğiz” diye konuştu 

“9 ÇEŞİT ÜZÜMDE YETİŞTİRİCİLİĞİ DENİYORUZ”

Ziraat Yüksek Mühendisi Ebru Toprak Özcan de “Projemiz kapsamında üçü ana çeşit olmak üzere altı farklı çeşitle beraber toplamda dokuz çeşit üzümde yetiştiriciliği deniyoruz. Spil Karası üzüm çeşidinde geçen sezonda 4-4,5 ton civarında bir verim elde ettik. Trakya İlkeren çeşidinde ise buna yakın değerlerde oldu. İlk değerleri ağırlıklı olarak yüzde 70 bir değeri kapsarken ikinci döngüde çeşide göre yüzde 50, yüzde 30'u kadar verim değeri alıyoruz” dedi. 

Kaynak: anka