AHMET ÜNSAL

Türkiye’nin en bereketli toprakları arısında yer alan Gediz Ovası’nda, Devlet Su İşleri (DSİ) kanalından çekilen su ile sulanan tarladaki bitkiler kurudu. Çiftçiler, su kanalına sanayi sitelerinden kimyasal atık akıtıldığını ve binlerce dönüm tarım alanının tehdit altında olduğunu iddia etti.

Manisa’nın Yunusemre ilçesi, Muradiye bölgesi yakınlarında; Gediz Ovası’nın ortasında yer alan Karaali Mahallesi’nde yaşayan Musa Yardımcı, dün akşam saatlerinde Mesir Sulama Birliği’nin sorumluluk bölgesindeki DSİ kanalından çektiği su ile arazisini yağmurlama sistemiyle suladı. Ancak yemyeşil yonca tarlasının iki saat sonra kavurularak sarardığını gördü. Kanaldan aldığı suya, atıkların karıştığını gören Yardımcı, sulamaya son verdi.

“KİMYASAL ZEHİRLENMEYE YERİNDE TESPİT”

Karaali mahallesindeki çiftçiler durumu mahalle muhtarları Metin Yardımcı’ya bildirdi. Muhtar Yardımcı, bekçiler ve çiftçiler ile birlikte DSİ kanalını inceledi. Tarım sulamasında kullanılması gereken temiz suyun üzerindeki atıkları gören muhtar ve beraberindekiler, durumu tutanak altına aldı.

Muhtar Metin Yardımcı, konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ve DSİ yetkililerini görevlerini yapmaya davet etti.

“KIŞIN KOKUYORDU YAZIN İSE ZEHİRLEDİ”

Çitfçi Musa Yardımcı ise 10 dönümün üzerinde ektiği yoncanın, tamamını imha edeceğini söyledi. Sulanan alanın sarardığını, sulanmayan bölgenin ise yeşil kaldığına dikkat çeken Yardımcı, şöyle konuştu:

“Bizim arazilerimiz Gediz Ovası’nın en verimli tarım alanları. Çevremizdeki sanayi kuruluşlar kış boyu kimyasal atıklarını DSİ kanalına akıtıyorlardı. Kışın sulama yapmamamıza rağmen onların yaydığı koku bunu gösteriyordu. Defalarca ilgili birimleri uyarmamıza karşın olumlu yönde bir girişim görmedik. Ancak sulama kanalına kimyasal akıtmanın, tarım sulaması sürecinde devam etmesiyle birlikte tüm tarım alanlarımızda ürünler zehirlenip yok oldu. Aynı kanaldan mısır, zeytin ve üzüm bağlarını da suladık ve sulamaya devam ediyoruz. Devletin tüm yetkili kurumlarını göreve davet ediyoruz.” 

ÜZÜM BAĞLARI DA TEHLİKE ALTINDA

Muradiye Orta Ölçekli Sanayi Bölgesi ile diğer sanayi kuruluşları arasındaki Karaali’de, bu durumun, Manisa’nın en önemli ihracat ürünleri üzüm bağları, zeytinler, mısır ve meyve ağaçlarını da tehdit ettiği belirtildi.

Kaynak: anka