CEM PARLAK

Malatya'da, Çat Barajı'nın sulama kanalı ana borusunun patlaması sonucu sel meydana geldi. Akan sular Yeşilyurt ilçesi kırsal Kozluk Mahallesi'nde hasara neden olurken sele kapılan 2 kişi yaralandı.

Olay, sabah saatlerinde merkez ilçe Yeşilyurt'ta bağlı Kozluk Mahallesi'nde meydana geldi. Çat Barajı'ndan kırsal mahallelere dağılan sulama kanalı borusu bilinmeyen nedenle büyük gürültüyle patladı. Patlamanın etkisiyle sele dönüşen su hızla Kozluk Mahallesi'ne geldi. Mahallede bulunan bir otomobil, çok sayıda bahçe ve ev hasar gördü. Sele kapılan dört kişiden, ikisi kendi çabasıyla kurtulurken, iki kişi ise yaralandı.

Çevredekilerin ihbarıyla olay yerine polis, jandarma AFAD, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Gelen ekipler çevrede güvenlik önlemi alırken, Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi (Maski) ekipleri ise çalışma başlattı. Olay yerine İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, MASKİ Müdürü Mehmet Yaşar Karataş, Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Hanifi Acar ve Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Deniz gelerek bölgede incelemelerde bulundu.

SULAMA SUYU, MALATYA'NIN İÇME SUYUNA KARIŞTI

Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürü Karataş, patlayan borudan akan suyun kentin içme suyunun sağlandığı kaptaja da aktığını belirtti. Karataş, “Biriktirme havuzuna suyun dolması neticesinde acilen şehre inen suların vanalarını kapatıp, suyu tahliye ettik. Bunun sonucu olarak gerek bizim koruma alanımızın içerisindeki alanda komple suların akması, özellikle suyun dolması ciddi bir şekilde hasar oluşturdu. Bizim de tabi ilk işimiz vatandaşımızın suyunun kesilmemesi için ilk tedbirleri aldık. Şu an temizlikleri yaptık, yarım saat içerisinde sisteme tekrar su vereceğiz. Klorlama işlemlerini başlattık. Bizim su şebekemizle alakalı inşallah bu, kimseye yansıtmadan bu tehlikeyi atlatmış olacağız” dedi.

“ÖNCE RÜZGAR GİBİ BİR SES GELDİ”

Çevredeki vatandaşlar ise rüzgar sesi gibi bir ses geldiğini belirterek, “Ben de ne oluyor diye baktım. Bir baktım ki, kanal akıyor. İlk önce dağın ucunda aktı. Sonra baktım kanal taşıyor. İki dakika sonra patlattı. Dağdan gelen suyla diğer taraftan gelen su, köyün yolunda buluştu. Araba suyu geçemedi. Adamlardan ikisi kaçtı, ikisini götürdü. Adamı aldık yıkadık. Ambulans aldı götürdü” dedi.

Başka bir vatandaş ise “Kanalda üç gündür sular kesik, bayramdan dolayı. Bugün kanala su bırakıyorlar fakat hiçbir yetkili kanalı takip etmeden. Bu suyun bırakılması sonucu, belki kepenkler kapalı, belki de kanala bir şeyler düştü. Izgara kapanınca sular taşıyor. Şu saat olmuş, sulama birliğinden bir yetkili gelip de bu vatandaşın ızdırabının dinmesine vesile olmuyor” diye yakındı.

AKP’Lİ BAŞKAN VE VEKİLLERE TEPKİ

Su baskını yaşanan köydeki vatandaşlardan biri de AKP’li Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ile Milletvekilleri Öznur Çalık ile Bülent Tüfenkçi’ye tepki gösterdi.

Sosyal medyada Mehmet Çınar her zaman söylüyor; ‘Biz çiftçinin köylünün yanındayız.’ Köylünün halini görüyorsunuz. O kanalı 50 kez şikayet ettiler. Sızıntı var, patlak var diye. Hiç kimse görmedi. Hiç kimse gelip buraya bakmadı. Mehmet Çınar birazdan gelir. Dört gözle onu bekliyoruz, Mehmet Çınar’ı. Oy zamanı oldu mu Öznur Çalık, Bülent Tüfenkçi de gelip oy istiyorlar. Bu köy de yüzde 90 AKP’ye oy veriyor. Bir tanesi daha görünmedi.”

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

* MASKİ Müdürü Mehmet Yaşar Karataş

* Vatandaş 1

* Vatandaş 2

* Vatandaş 3

Kaynak: anka