CEM PARLAK

Malatya'da, coğrafi tescilli ‘Battalgazi haşhaşlı dut pestili’ yapımı başladı.Evlerde geleneksel yöntemlerle ve komşu dayanışması ile üretilen pestil için yoğun mesai harcanıyor.

Kayısı ve eriğiyle ünlü Malatya’da, dutların olgunlaşmasıyla yeni bir telaş başladı. Kadınlar, imece yöntemiyle birbirlerine yardım ederek Battalgazi haşhaşlı dut pestili yapıyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan pestil yapım mesaisi gün boyu sürüyor.

Dut Pestili'nin en önemli özelliği şeker veya herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan sadece dut özünden yapılması. Tamamen doğal yöntemlerle yapılan pestil, özellikle kış ayında çerez ile birlikte tüketiliyor. Kilosu 60 ile 70 lira arasında satılan dut pestili özellikle Battalgazi ilçesinde yetişen dutlarla hazırlanıyor.

SIKILARAK ŞİRESİ ÇIKARILIYOR

Battalgazi ilçesinde dut pestili yapan ve Amerika, Almanya ve Hollanda'ya da gönderen Sultan Canpolat, işe dutları sabah saat 05:00-06:00 gibi silkeleyip, toplayarak başladıklarını belirterek süreci şöyle anlattı:

“Sonra sıkım işlemine geçiyoruz. Sıktıktan sonra şireyi kaynatıp tekrar tekrar süzüp ondan sonra pestile geçiyoruz, pestilin bulamacını pişirmeye. Önden pestilin hamurunu yapıyoruz. Nişasta, un, suyla yoğuruyoruz ve bir karışım hazırlıyoruz. Sonra kaynayan şirenin içine ekliyoruz. Yavaş yavaş ekliyoruz, karıştırarak. Daha sonra onu karıştırıp kaynattıktan sonra kıvamını aldıktan sonra hazır oluyor, bulamaç. Daha sonra serme bölümüne geçiyoruz. Perdelerimizi seriyoruz, üzerine bulamacımızı seriyoruz, oklavayla, kevgirle yayarak seriyoruz. Üstüne haşhaş, küncü (susamı) serpiyoruz. Güneşte kurumasını bekliyoruz. Kuruduktan sonra kesim işlemi başlıyor. Çekiyoruz örtükten sonra kesiyoruz. Küçük bölümler halinde. Çok güneş de alması iyi değil kuruyor. 4- 5 saat içinde toplayıp iplere seriyoruz daha fazla kurumaması için. Beş kişi olmazsa yapılmaz, yalnız yapılmıyor. Birbirimize komşularla yardım ederek yapıyoruz. Bizim pestilin özelliği doğal. Sadece dut şiresinden, şeker kesinlikle kullanmıyoruz. Doğal yapıyoruz. Kışın soğuklarda çıkarıyoruz, çerezle, çekirdekle birlikte yiyoruz. Malatya'da istek çok oluyor. Yurt dışına da gönderiyoruz. Kim nerde isterse gönderiyoruz. Yeter ki istesinler biz yapıyoruz burada.”

 

Kaynak: anka