Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, bir televizyon programının canlı yayın konuğu oldu. Programda kentte yapılacak EXPO 2021 hakkında bilgi veren Başkan Savaş, “EXPO yaklaşık 160 yıldır yapılan, FIFA Dünya Kupası ve olimpiyatlardan sonraki en büyük organizasyondur. Biz organizasyonu botanik konusunda yapacağız. Ve 1 Nisan’da başlayacağız. 6 ay boyunca Hatay’da hem yurtiçinden hem yurtdışından misafirlerimizi ağırlayacağız” dedi.

Expo’yu Hatay’ın Antakya-Defne ve İskenderun-Arsuz bölgesinde gerçekleştirecekleri ifade eden Savaş, organizasyonun toplamda 320 dönüm arazi içerisinde yapılacağını belirtti. Savaş ayrıca Antakya-Defne bölgesinde ulusal ve İskenderun-Arsuz bölgesinde uluslararası şehirlerin bahçe ve kültürlerini sergileyeceklerinin altını çizdi.

"AMACIMIZ HATAY’IN TURİZMİNE VE TİCARETİNE KATKI SAĞLAMAK"

Organizasyonun her yaştan insana hitap ettiğini belirten Lütfü Savaş, “Expo alanlarımız sadece 6 aylık olmayacak. Bundan sonraki süreç içerisinde de fuarlardan eğitim ve ticaret faaliyetlerine kadar hayatın her alanında kullanılabilecek. Amacımız Hatay’ın turizmine ve ticaretine katkı sağlamak. Kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızı kalkındırmak istiyoruz. Ürettiklerimizi pazarlamak ve tüm dünyaya satabilmek istiyoruz" dedi.

Suriye’deki kaos ortamının Hatay’a olan etkilerinden bahseden Savaş, “Suriye’de yaşanan savaş ortamından dolayı ekonomimiz çok yoruldu ve sığlaştı. 500 binin üzerinde Suriyelinin şehrimizde yaşadığı söylense de gayriresmî rakamlara göre 900 bin civarında. Biz on yıldır sığınmacı kardeşlerimizi misafir ediyoruz. Bir an önce barış olsun ve insanlar kendi vatanında huzur içerisinde yaşasın istiyoruz. Aynı zamanda Hatay halkının ve çocuklarımızın öz yurdunda garip olmasını istemiyoruz” sözlerini kullandı.

“KIRSALDAKİ İNSANIMIZIN KÖYDEN KENTE GÖÇÜNÜ ÖNLEMEK İSTİYORUZ”

Kırsal kesimdeki vatandaşlar için önemli bir kalkınma projesi başlattıklarını ifade eden Savaş şunları söyledi:

"Sosyolojik, psikolojik ve ekonomik sıkıntıları azaltmak için kırsal kalkınma projesi yaptık. Üretemeyen ve ürettiğini satamayan insanımızı muhtaçlıktan kurtarmak için sözleşmeli tarım yapmak adına çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Hangi bölgede hangi ürün yetişiyor ve bunu endüstriye nasıl kazandırabiliriz diye çalışıyoruz. Şu anda 5 bin 425 aileye ulaştık. Amacımız bu sene 10 bini bulmak. Ondan sonraki yıl ise 20 bin aileyi hedefliyoruz. Kırsaldaki insanımızın köyden kente göç etmesini önlemek istiyoruz. Hatay’ın marka değerini yükseltmek, tarımda, ticarette, turizmde markalaşmasını sağlayarak dünyaya açılmasını istiyoruz."

“EXPO’NUN BÜTÇESİNİ HATAY HALKININ RIZKI İLE YAPTIK”

Expo organizasyonu için hükümetten herhangi bir destek alınıp alınmadığına dair sorulan soruyu yanıtlayan Savaş, “Expo’nun bütçesini Hatay halkının rızkı ile yaptık. Genel bütçeden hiç para almadık. Ama ilgili kurum ve bakanlıklarımıza başvurumuzu yaptık. Hükümetle aynı partide olmayabiliriz ama Hatay halkı da vergi veriyor. Verdiği verginin karşılığında hizmet almak da hakkı” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı EXPO’21 Hatay’ın Ankara lansmanına yoğun ilginin olduğunu ifade eden  Savaş, Ankaralıların çok güzel ev sahipliği yaptığını belirterek katılan herkese teşekkür etti.

Kaynak: anka