BUĞRA KAYA

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesindeki Şehit Pilot İbrahim Gerçek İlk ve Ortaokulu Müdürü Sibel Doğan'ın bir veliden şiddet görmesi eğitim sendikaları tarafından protesto edildi. Yapılan açıklamada, “Üzüntümüz kaygımız, korkumuz; gerekli tedbirler alınmaz ise, bu saldırılar darplar hatta ölümler son olmayacaktır” denildi.

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesindeki Şehit Pilot İbrahim Gerçek İlk ve Ortaokulu Müdürü Sibel Doğan'ın geçtiğimiz günlerde bir öğrenci velisinin fiziksel şiddetine uğraması protesto edildi. Eğitim sendikalarının protestosuna Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli ve siyasi partilerin temsilcileri de destek verdi.

Sendika üyesi öğretmenler adına açıklamayı, TEK Güzel Sanatlar Lisesi öğretmenlerinden Serpil Aksüt okudu. Dört sendikanın ortak açıklaması şöyle:

“Kırklareli Lüleburgaz ilçesinde TOKİ Şehit Pilot İbrahim Gerçek İlk ve Ortaokulu Müdürü değerli meslektaşımız Sibel Doğan; bir veli tarafından hem sözlü hem de fiziksel saldırıya uğramış ve darp edilmiştir. Asıl amaçlarından biri de insana tüm varlıkları sevmeyi aşılamak olan eğitim ve eğitimcilerin öldürücü saldırıların hedefi olması şiddetin sınırlarının hangi boyutlara vardığını bizlere göstermektedir.

Bu darp ve saldırı; çocuklarımızın, gençliğimizin, müfredat ağırlıklı olan eğitim sistemimizin, genel anlamda insan hayatı ve toplumsal değerlerimizin erozyonuna işaret eden elim ve ibretlik olaylardan sadece biridir. Üzüntümüz kaygımız, korkumuz odur ki; gerekli tedbirler alınmaz ise, bu saldırılar darplar hatta ölümler son olmayacaktır.

Gün geçmiyor ki okullarımızda şiddete uğrayan bir öğretmen haberi ile karşılaşmayalım. Her seferinde bu son olsun diyoruz. Yetkilileri, temennilerin ötesinde bir şey yapmaya davet ediyoruz. Bunu geçmişte Gebze’de, Ödemiş’te, Tunceli'de, Batman'da ve Yalova’da yaşadık. Öğretmen ve öğrencilerimizin can güvenliği mutlaka sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki öğretmenlerimiz şiddete maruz kaldıkça, itibarsızlaştırıldıkça bu ülkenin aydınlık yarınlara yürümesi mümkün olmayacaktır. Bunun vebali de hepinizindir. Bizler sadece öğretmen değiliz. Bizler de birilerinin annesi, babası, kardeşi ve çocuklarıyız.

Böyle tehlikeli durumların tekrardan yaşanmaması ve buna başvuran insanların toplumdan ayıklanması için kesinlikle ve acilen hukuk sisteminde ciddi değişiklikler yapılmalıdır. Öğretmenlerin de devletin birer temsilcisi olduğu unutulmamalıdır. Öğretmenlerimizin, kendilerini güvende hissetmediği bir toplumda diğer insanların da kendilerini güvende hissetmeleri mümkün değildir. Bu konuda hem yasama hem de yürütme kurumlarını çok acil göreve çağırıyoruz.

Öğretmenlerin içinde bulundukları ekonomik zorluklar, pandemi sürecinde, kısıtlı olanaklar ile kalabalık sınıflarda hastalık bulaşmasına karşı hem öğrencilerini hem de kendini koruma mücadelesi içinde sınıflarda ders anlatmaya çalışırken, bu zorluklar içerisinde bir de sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalması asla kabul edilir bir durum değildir. Yerelimizde ve ülke genelinde eğitim emekçilerine uygulanacak her türlü şiddet ve baskının kim tarafından yapılırsa yapılsın karşısında olacağımızı ve olayın adli boyutuyla sonuna kadar takipçisi olacağımızı da buradan Lüleburgaz’daki tüm eğitim emekçilerinin temsilcileri ve demokratik kamuoyu olarak yüksek sesle haykırıyoruz. TOKİ Şehit Pilot İbrahim Gerçek İlk ve Ortaokulu Müdürü Sibel Doğan’a yapılan bu saldırıyı esefle kınıyoruz."

 

Kaynak: anka