Kütahya’da maden sahalarının bulunduğu bölgelerle ilgili konuşan İl Genel Meclis Başkanı Musa Yılmaz, "Yeterli kar yağışı almazsak en az 150 köyümüzün suyunda ağır metal sorunu ortaya çıkıyor. Bu sene 150 yıllık çeşmeler kurudu. Kaynaklarımızı tahrip eden sorunları çözmemiz şart. Bizi kaygılandıran en önemli konulardan birisi kuraklık" dedi.

Kütahya İl Özel İdaresi 2021 yılı faaliyetlerini değerlendirmek üzere bir basın açıklaması düzenlendi. Toplantıda konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, ülke genelinde etkili olan kuraklığın köylerde neden olduğu sorunlara değindi. Yeraltı kaynaklarının Kütahya için ciddi bir gelir kapısı olduğunu söyleyen Yılmaz, madenlerin köy yaşamına olumsuz etkilerini de dile getirdi.

Yılmaz, yeterli yağış gerçekleşmediği takdirde doğal kaynak suyu kullanan 150 köyün içme suyunda, madenlerden kaynaklı ağır metal sorununun yaşanacağını söyledi.

"BAZI MAHALLELERDE GÜNLERCE KESİNTİ OLUYOR"

Yılmaz açıklamasında şunları söyledi:

"Suyumuz yetersiz ve su kullanımında bilinçli değiliz. Köylerde mevcut içme suyu şebekelerinin adil kullanımı için mücadele ediyoruz. Köyde bazı mahallelerde su çok bol, bazı mahallelerde günlerce kesinti oluyor. Muhtarlarımızın elini güçlendirecek çok ciddi bir karar aldık. Tüm evlerde su saati olmalı. Adil su kullanımını sağlamak amacıyla bu sene Altıntaş ilçesinin 15 köyünün su şebekesine KÖYDES projesi kapsamında güneş enerjisi yapılacak. Bunun için de köydeki herkesin akıllı saat uygulamasına geçmesini şart koştuk. Bu proje ile hem suyumuzun bilinçli kullanımını sağlayacağız hem de onları elektrik yükünden kurtarmış olacağız.” 

150 YILLIK ÇEŞMELER KURUDU

Orman ve maden bakımından zengin olan Kütahya’nın avantajları kadar dezavantajları da olduğunu belirten Yılmaz, “Kütahya’da iyi bir kış geçirmez, yeterli kar yağışı almazsak en az 150 köyümüzün suyunda ağır metal sorunu ortaya çıkıyor. Bu bizi zora sokuyor. Bu sene 150 yıllık çeşmeler kurudu. Bu bir şeyi işaret ediyor; kendi elimizle bozduğumuz doğal dengenin bir sonucu bu durum. Kaynaklarımızı tahrip eden sorunları çözmemiz şart. Daha kötüye gidebiliriz. Sürekli yeni kaynak aramakla bu iş çözülmez. Bizi kaygılandıran en önemli konulardan birisi kuraklık” dedi.

 

 

 

Kaynak: anka