ALİ GÜRELİ

Binlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Çukurova Deltası, çevre kirliliği, sulak ve yaşam ortamlarının yok edilmesi, kimyasal ilaçlamalar ve aşırı avlanma gibi olumsuzluklardan büyük tehdit altında.

Kuş türleri açısından önemli bir ülke konumunda olan Türkiye’nin Anadolu’daki en büyük deltası, yılın her döneminde 450’yi aşkın türdeki binlerce kuşa ev sahipliği yapıyor. Farklı coğrafi özelliklere sahip olması bakımından Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasındaki dört önemli kuş yolundan ikisinin geçtiği Türkiye’nin ılıman iklimine sahip güneydeki Çukurova Deltası, yerli, kış göçmeni, yaz göçmeni ve geçit yapan tüm kuş türleri için güvenli bir liman olmaktan her geçen gün uzaklaşıyor.

Yumurtalık Lagünleri, Ağyatan Lagünü, Akyatan Lagünü ve Tuzla Lagünü olmak üzere uluslararası öneme sahip 4 sulak alan ekosisteminden oluşan Çukurova Deltası, çevre kirliliği, sulak ve yaşam ortamlarının yok edilmesi, kimyasal ilaçlamalar ve aşırı avlanma gibi olumsuzluklardan ciddi ölçüde etkileniyor.

Yaşanan bu olumsuzluklar, turna, pelikan, yaban kazı, yılan boyun kuşu, orman horozu, yakalı toy, küçük sakarca kazı, Sibirya kazı, yaz ördeği, dikkuyruk, kara akbaba, şah kartal, küçük kerkenez, bıldırcın, ince gagalı kervan çulluğu, ada martısı ve sarı kamışçı gibi türlerin görülebildiği Çukurova Deltası’nda gelecek için alarm veriyor.

Bilim insanları ve çevreciler, birçok kuş türünün yok olması veya birçoğunun neslinin tehlike altına girmesine neden olan bu olumsuz koşulların ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, “Yiyecek sıkıntısı çeken yerli ve göçmen kuş türlerinin beslenmek üzere içgüdüsel olarak geldikleri Çukurova Deltası'nı koruyacak tedbirler alınmalı. Aksi halde gelecek kuşaklara miras olarak bırakacağımız, yılın 12 ayı flamingo görülebilen bu doğa harikası alan ve barındırdığı canlılar yok olur’’ uyarısında bulunuyorlar.

ÇUKUROVA DELTASI

Çukurova Deltası Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin Toros Dağları’ndan taşıdığı toprağın Akdeniz’i doldurmasıyla oluşmuştur. Türkiye’nin en büyük deltasıdır. Yaklaşık 110 kilometrelik kıyı şeridine sahiptir. Çukurova Deltası, irili ufaklı birçok lagün (denizle bağlantısı olan göl) ile bunları çevreleyen tuzlu ve tatlı su bataklıkları, kumullar, kumul ormanları, nehir ağızları ve tarım alanları gibi farklı yaşama ortamlarının oluşturduğu sulak alanlar kompleksidir. Deltada yer alan Akyatan ve Yumurtalık lagünleri, RAMSAR Sözleşmesi uyarınca koruma altında bulunmaktadır.

Kaynak: anka