GÖKHAN TUZLADAN

Euro’nun 12.5 TL, Bulgar Levası’nın ise 6,5 TL’yi görmesi ile birlikte Yunanistan ve Bulgaristan’dan Edirne’ye alışverişe gelenlerin sayısı arttı Pazarkule sınır kapısındaki yoğunluğa işaret eden Edirne Valisi Ekrem Canalp, sınır kapısının kapasitesinin yüzde 200 oranında artırılacağını açıkladı.

Edirne'ye akın etmeye devam ediyor. Edirne Valisi Ekrem Canalp, “Bulgarlar'dan Edirne ekonomisi çok faydalanıyor çünkü Kapıkule Sınır Kapısı çok büyük, çok insan gelebiliyor. Aynı şey şu anda, kapasite artışıyla beraber Pazarkule için de söz konusu olacak" diyerek Yunanistan'dan gelişler için kapasitenin yüzde 200 artırılacağını açıkladı. 

Edirne Valisi Ekrem Canalp; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. (GTİ) tarafından ihaleye çıkarılan Türkiye’nin Yunanistan’a açılan kara sınır kapısı Pazarkule’nin modernizasyonuna ilişkin bilgi verdi. Vali Canalp Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'nda yapılacak modernizasyon ile 1 olan peron sayısının 3'e çıkarılacağını ve yüzde 200'lük kapasite artışı sağlanacağını kaydetti.

Komşu ülke Yunanistan ve Bulgaristan’ın vatandaşlarının yoğun olarak Edirne’ye gelmesinden dolayı ciddi bir katma değer sağlandığını belirten Vali Canalp, “Bulgarlardan Edirne ekonomisi çok faydalanıyor çünkü Kapıkule Sınır Kapısı çok büyük, çok insan gelebiliyor. Aynı şey şu anda, kapasite artışıyla beraber Pazarkule için de söz konusu olacak. Yani dolayısıyla Edirne'nin ekonomisine, ticaretine, esnafına ilave iki tane damardan daha kan akmaya başlayacak” dedi.

Pazarkule’nin ekonomik değerinin önemli olduğuna dikkat çeken Vali Canalp, şunları söyledi:

“Pazarkule bizim açımızdan, ticari ve ekonomik olarak çok kritik noktada. Çünkü orada tek giriş ve tek çıkış yapılıyor. Çünkü tek peron var. Peron tek olduğu zaman şöyle bir sıkıntı çıkıyor ortaya. Gelen insanlar her zaman için belli şekilde kuyruğa bakıyor, eğer kuyruk belli bir rakamın üzerine çıkarsa insanlar gelmiyor. Kapasite ne kadarsa o kadar gelebiliyor. Şu anda yeni, işlemlerini tamamlamış olduğumuz, ihalesi yapılmış olan Pazarkule'nin yenilenmesi ile birlikte 1 olan peron sayısı 3'e çıkacak. Yüzde 200'lük ilave kapasite artışı ile beraber.”

Kapasite genişletilmesiyle Edirne ekonomisine canlılık geleceğini kaydeden Vali Canalp, şöyle konuştu:

“Bulgarlardan Edirne ekonomisi çok faydalanıyor. Çünkü Kapıkule Sınır Kapısı çok büyük, çok insan gelebiliyor. Aynı şey şu anda, kapasite artışıyla beraber Pazarkule için de söz konusu olacak. Yani dolayısıyla Edirne'nin ekonomisine, ticaretine, esnafına ilave iki tane damardan daha kan akmaya başlayacak ve Edirne iki kanaldan daha beslenme imkanına kavuşacak ve bu da muazzam bir katkı olarak bize dönecek.”

Türkiye’nin Edirne üzerinden Avrupa’ya açılan 4 sınır kapısı olduğunu, Enez liman gümrüğünün tamamlanmasıyla beraber Yunanistan’a denizden de bağlantı sağlanacağını belirten Vali Canalp, gümrük kapılarında yapılan modernizasyon ile TIR kuyruklarının tarih olacağını ifade etti.

Vali Canalp, şu açıklamaları yaptı:

“Şu anda İpsala'da, İpsala Belediyesi'ne ait olan bir alan satın alınmak suretiyle oradaki ticaret odalarının kurduğu UMAT şirketi orada büyük bir TIR parkının inşaatını devam ettiriyor. O TIR parkı da bittiği zaman, İpsala'da da 'TIR kuyrukları tarih olmuştur' diyebileceğiz.

Aynısını Hamzabeyli'de de yapmak zorundayız. Orada var olan bir TIR parkı vardı ve onun kapasitesini büyüttük. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nı işlettiği TIR parkıydı. Kapasitesini büyüttük ama buna rağmen ihtiyaç devam ediyor. Çünkü Türkiye'nin ihracatı her gün, her hafta, her ay artarak devam ediyor. Bizim de bu artan kapasiteyi karşılayacak yeni alanlara ihtiyacımız var. Bu alanda da Edirne Ticaret ve Sanayi Odamızın Başkanı Recep Zıpkınkurt orasının işlemlerini devam ettiriyor. Orada ilave yeni bir alanı eklemek suretiyle de inşallah Hamzabeyli'de de TIR kuyruklarını sonlandırmış olacağız.”

 

Kaynak: anka