TANER ÖZAY

Konya’nın Meram ilçesinde Temmuz 2021’de, Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin öldürülmesinden önce Mayıs 2021’de aynı aileden altı kişinin yaralanması ile ilgili yargılama 14 Ocak’ta başlayacak.

Konya’nın Meram ilçesinde yaşayan Dedeoğulları ailesi 12 Mayıs 2021 tarihinde bir grubun saldırısına uğramış, aileden altı kişi yaralanmıştı. 30 Temmuz 2021 tarihinde, aile bir kez daha silahlı saldırıya uğramış ve aynı aileden yedi kişi yaşamını yitirmişti.

İlk saldırıya ilişkin yargılamanın ilk duruşması, 14 Ocak 2022 tarihinde Konya 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

Dedeoğulları ailesinin avukatı Abdurrahman Karabulut, iki saldırıya ilişkin yargılama dosyalarının tek dosyada birleştirilmesini talep ettiğini, ancak bu talebinin reddedildiğini bildirdi. İlk saldırıya ilişkin dosya kapsamında dokuz kişinin yargılanacağını belirten avukat Karabulut, şunları söyledi:

“Bu duruşmada dokuz sanık var. Altısı için adam öldürmeye teşebbüs, üç kişi için de nitelikli yaralama söz konusu ve bu dosyada altı tutukludan iki tutuklu kalmaktadır. 30 Temmuz katliamında bizler iki dosyanın birleştirilmesini talep ettik. Bu dosyalardan biri 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki dosya, diğeri ise Konya 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki öldürmeye teşebbüsün olduğu dosya. Hukuki ve fiili irtibat dosyaları olduğu gerekçesi ile dosyaları birleştirme talebinde bulunduk. Fakat talebimiz hukuka aykırı bir şekilde reddedildi. Eğer birleştirilmiş olsaydı Konya 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki sanıkların büyük bir kısmı için tutuklama gerekçesi doğacaktı. Bu tutuklamanın olmaması için Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi bu birleştirme talebimizi reddedildi.”

“KARABULUT, PARTİ TEMSİLCİLERİ VE STK'LARA ÇAĞRIDA BULUNDU”

Avukat Karabulut, ilk saldırır sebep, yedi kişinin öldüğü saldırının sonuç olduğunu söyledi. Karabulut, şunları söyledi:

"Öldürmeye teşebbüsten açılan bu dava için 12 Mayıs saldırısı bir sebep, 30 Temmuz katliamı bir sonuçtur gözüyle bakıyoruz. Her iki taraf arasında hukuki ve fiili irtibatın olduğu çok açık ve nettir. Çünkü Dedeoğulları ailesi, tetikçinin birinci derece akrabaları tarafından öldüresiye dövülmüşlerdir. Bu anlamda duruşmaya katkı sunulması amacıyla bizimle dayanışma gösterilmesi için başta siyasi parti temsilcileri olmak üzere, sivil toplum örgütleri, insan hakları savunucuları ve bize katkı sunmak isteyen bütün meslektaşlarımızı Cuma günü sabah saat 09.00’da Konya 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşmaya katkı sunmaları için davet ediyoruz" dedi.

 

Kaynak: anka