SANCAR KIZILKAYA

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP’li üyeleri; Büyükşehir Belediyesi’nin çelik fabrikası içindeki enerji santraline ilişkin imar planı değişikliğinin iptalini istedi. Belediye Meclisi’nin CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir, bölgede eğitim alanları bulunduğuna dikkat çekerek, "Konut adasında, konut fonksiyonu ile uyumlu olmayan teknik altyapı alanı oluşturulmasının plan bütünlüğüne aykırı olduğunu” belirtti.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP’li üyeleri; Büyükşehir Belediyesi’nin Kroman Çelik Fabrikası içerisindeki enerji santrali ile ilgili imar planı değişikliğinin iptali için idare mahkemesine başvurdu.

Marmara Denizi'nde yapılan dolgular ve atık suların derin deşarjı ve denizin kendini temizleyememesi sonucu yaşanan müsilaj krizi devam ederken Kroman Çelik’e liman büyütme için haziran ayı içerisinde ÇED tarihi verildi. Dilovası Tavşancıl’da bulunan 60 bin detveytlik elleçleme kapasitesine sahip olan limanın kapasitesi 20 detveyt daha büyütüldü.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Üyeleri Engin Taşdemir, Pınar Naak, Nuri Paşa, Halis Koç, Selim Özcan ve Nuri Paşa; Darıca İlçesi’nde bulunan Kroman Çelik Fabrikası içerisindeki enerji santrali ile ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan imar plan tadilatının iptali için Kocaeli İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuruda, plan tadilatının “çevreye vereceği zarar” gerekçesiyle iptali istendi.

“YER SEÇİMİ HATALI”

Belediye Meclisi’nin CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir, şu açıklamayı yaptı:

“Bahse konu karar ile onaylanan plan değişikliği ile ilgili çevresel etkilerinin tespit edileceği ÇED raporunun olmaması, konut adasında, konut fonksiyonu ile uyumlu olmayan şalt sahası (Teknik Alt Yapı Alanı) oluşturulması plan bütünlüğüne aykırılık içermesi, yakın çevresinde yoğun bir şekilde Eğitim Alanlarının bulunması nedeniyle Şalt Sahası (Teknik Alt Yapı Alanı) yer seçimi tercihinin hatalı olması, bölgede öngörülen ve oluşturulan fonksiyon kararları ile uyumlu olmadığı görüldü.

“İPTALİNİ TALEP EDİYORUZ”

Plan yapımı esnasında alınması gereken kurum görüşleri eksik olup, söz konusu yatırımın niteliğine ve kapsamına uygun olarak sağlık ve çevre ile ilgili kurumlardan görüş alınmamış olması nedeniyle söz konusu imar tadilatının gelecekte oluşabilecek olumsuz gelişmelerin önüne geçilmesi amacıyla söz konusu Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi 13 Ağustos 2020 tarih ve 288 sayılı kararının (1275 ada 1 parsel ve 1273 ada 1 parselin bir kısmında düzenlenen Teknik Alt Yapı Alanının iptalini talep etmekteyiz.”

Kaynak: anka