Kızılay-Dikmen Metro Hattı Projesi ile ilgili daha önce muhtarlar ve semt derneklerini bilgilendiren EGO Genel Müdürlüğü, son olarak akademisyenler ve meslek odaları temsilcilerine projeyi anlattı. EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş’ın başkanlık ettiği istişare toplantısında, hattın ekonomik fizibilitesi, yolcu kapasitesi, yatırımın kentsel bütünleşmeye katkısı ve Ulaştırma Bakanlığı projelendirmelerinde yer alıp almadığı konuları görüşüldü.

EGO Genel Müdürlüğü, muhtarlar ve semt derneklerinden sonra akademisyenler ile meslek odalarının temsilcilerinin de görüşünü almak üzere istişare toplantısına davet etti.

"PROJE İÇİN HER KESİMİN GÖRÜŞÜ DİKKATE ALINIYOR"

EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş’ın başkanlığında yapılan toplantıya, EGO Genel Müdür Yardımcıları Emin Güre, Zafer Tekbudak, Halit Özdilek ile Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanı Serdar Yeşilyurt, Otobüs İşletme Dairesi Başkanı Yahya Şanlıer, Hizmet İyileştirme ve Kurumsal Gelişim Daire Başkanı Ayten Gök, Planlama ve Uygulama Şube Müdürü Hülya Akboyraz, Şehir Plancıları Gizem Küçüksarı Alptekin ve Furkan Akdemir de katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında, akademisyenler ve meslek odalarının temsilcilerinin görüş ve önerileri tek tek dinlendi. Kızılay-Dikmen Metro Hattı’nın ekonomik fizibilitesi, yolcu kapasitesi, yatırımın kentsel bütünleşmeye katkısı ve Ulaştırma Bakanlığı projelendirmelerinde yer alıp almadığına yönelik proje detayları hakkında katılımcılara bilgi veren Alkaş, şöyle konuştu:

“Toplu ulaşımla ilgili sorunları tespit ederek çözüm önerilerinin geliştirilmesine yönelik kapsamlı bir çalışma başlattık. Burada imdadımıza değerli hocalarımız ve sivil toplum kuruluşları koştu. Bugünün konusu olan Dikmen Metro Hattı’nı da içeren raylı sistemler ile ilgili yaptıklarımıza gelirsek; Ulaştırma Bakanlığı’na devredilmesiyle yani 90’lı yıllardan sonra belediyenin başlayıp bitirdiği hiçbir metro hattı olmamış. Biz, kaynaklarımızı toplu ulaşıma, başta hafif ve hafif raylı sistemler ve metro olmak üzere toplu ulaşım uygulamalarına ayırmak istiyoruz. Bunu yaparken de ihmal edilmiş bölgelerimize ve semtlerimize öncelik vermek istiyoruz.”

Akademisyenler ve meslek odalarının görüşlerinin projenin sürdürülebilirliği açısından önemli olduğunu vurgulayan Alkaş, “İhmal edilmiş bölgelerin yeniden canlandırılması ve kentle bütünleşmesinin artırılması için çalışıyoruz. Ortak aklı egemen kılmak zorundayız. Bu projenin gerekliliği, bu projenin nasıl yürümesi gerektiği ve bu konudaki her türlü görüş ve önerilere açığız ve talibiz” dedi.

AKADEMİSYENLER VE MESLEK ODALARI TEMSİLCİLERİ GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİ SUNDU

Başkent’in çeşitli üniversitelerinden toplantıya katılan Prof. Dr. Ruşen Keleş, Prof. Dr. Cüneyt Elker, Prof. Dr. Ela Babalı, Prof. Dr. Nuray Bayraktar, Doç. Dr. Hediye Tüydeş Yaman, mimar ve ulaşım uzmanı Erhan Öncü, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen, Şehir Plancılar Odası Şube Başkanı Ceren İlter, İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Şahin, Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkan Yardımcısı Serdar Ulu ile Elektrik Mühendisleri Odası Üyesi Taha Alper Koçer projeye ilişkin sorular sorarak önerilerini paylaştı:

Prof. Dr. Cüneyt Elker, “EGO Genel Müdürlüğü’nü sivil toplum örgütleri ve akademisyenlerle böyle bir platformu hazırladığı için kutlamak gerekiyor. Her zaman yapılmayan bir şey, takdir ettiğimi belirtmek isterim. Hepimizin hemfikir olduğu şöyle bir durum var; bir yatırım yapılacaksa bunun tabii çok daha makro düzeyde olması gereken ana planlardan hareket etmesi lazım” dedi. Prof. Dr. Ela Babalık ise “Ankara’nın ulaşım konularını burada hep beraber tartışıyor olmak çok sevindirici. Katkımızın istenmesi de çok önemli. Umarım katkı verebiliriz. Ben, genel ilkesel konular hakkındaki düşüncelerimi hem de bu hatta yönelik düşüncelerimi ileteceğim. Ankara’da gerçekten nitelikli toplu taşıma hizmetinin sunulması genel ilkesi çerçevesinde bu çalışmaları dinlemekten ve burada olmaktan çok mutluyum” dedi.

Kaynak: anka