DAVUT GÜLEÇ

Kitap fiyatlarının artması ile Kayseri’nin Kocasinan ilçesindeki sahaflara olan ilgi arttı. Özellikle, ikinci el ders kitapları ve yardımcı kitaplar ile kırtasiye malzemesi almak için sahaflar çarşısına giden gençler kendi aralarında da takasa başladı.

Kayseri’deki üniversite öğrencilerin kitap fiyatlarının artması ile ikinci el kitap almaya ya da ders kitaplarını aralarında takas etmeye başladı. Kitap ve kırtasiye ürünleri satan esnaf Şükrü Uygur, şunları söyledi:

"25 Yıldır kitap kırtasiye işi ile uğraşıyorum. Hiç iyiye doğru gitmiyor. Çünkü üç harfli marketler bizim payımızın büyük bölümünü alıyor. Fiyat artışlarından dolayı da vatandaş gücü yetmiyor çoğunun. İkinci el kitaba ağırlık vermeye çalışıyoruz.

Bulabilirse ikinci al alıyor. Bulamazsa mecburen birinci el alıyor. Öğrenciler getirir. Bir önceki yılın kullanmadıkları veya az kullandıkları kitapları getirirler bize yenisini alırlar kendi sınıfına göre olanı alırlar. En az yüzde 50 aşağı olur, yüzde 60 aşağı olur, yüzde 80 aşağı olur belli olmaz, kitabın durumuna göre. Evlerde kütüphanemi var ki. Kayseri hiç okumuyor denecek kadar az."

"ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERE GENELDE İKİNCİ EL ALIYOR"

Esnaf Mehmet Ulaş ise şöyle konuştu:

"20 yıldır bu işi yapıyorum. İkinci el olursa satıyoruz yoksa satamıyoruz. Sıfır kitabı millet almak istemiyor çok. Yani uygun fiyatla alıyor genelde. Yani Üniversite öğrencileri yani ders kitaplarını genelde ikinci el olarak alıyorlar. Sıfırı da genelde almıyorlar genelde. Veya fotokopisini çektiriyorlar. Onlar bizlere getiriyorlar biz değerlendiriyoruz, bizde alıyoruz. Üniversiteye hazırlık kitapları genelde sıfırları 50-60-70 o civarda. Biz ikinci el olarak 15-20 o civarda satıyoruz yani.

Lise ve dengi okullarda yani 35-30’dan aşağı kitap yok. Sıfır olarak. 30-35-40 o civarda. Bizlerde ikinci el olarak uygun alırsak uygun satıyoruz. 10 liraya, 15 liraya o civarda satıyoruz. Genelde TYT, AYT olarak satılıyor. Ve roman satılıyor. Yani bizim sattığımız romanlar 10 lira, 5 lira, 7 lira, 12 lira civarında oynuyor.

"KİTAPEVLERİ YAVAŞ YAVAŞ KAPANIYOR"

İşlerde sıkıntıdayız. 2 senedir sıkıntıdaydık. Bu sene biraz okullar açılınca biraz hareketlendi. O da hareketlenme, internet bizi bitiyor abi. Yani çok iyi bir durumda değiliz yani. Kitapevleri yavaş yavaş kapanmaya başlıyor abi ne olur. Genelde dağıtımcılar oluyor artık, pazarlamacılar.

Türkçe 10 lira veya Matematik 13 lira. Yani yayın yayın değişiyor fiyatları. Sıfırları 40-45 o civarda oynuyor yani. Getirende oluyor, çok aşırı da gelmiyor, yani normal. Burada 4 tane esnafız. Evlerdeki kütüphaneleri genelde bizlere getirirler veya tanıdıklarına veriyorlar. Kitabına göre değişiyor abi ya. Yani pazarlık usulü alıyoruz yani belli bir fiyat biçiyoruz. O 10 lira diyor biz 5 lira diyoruz, 6 lira diyoruz aramızı buluyoruz. Hurdaya giden çok evet ama biz hurda işi yapmıyoruz abi."

 GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Şükrü Uygur

* Mehmet Ulaş

 

 

Kaynak: anka