GÖKHAN TUZLADAN

Edirne’de lastik bayi sahibi Ahmet Biçer, yurt genelinde kar yağışlarının başlamasının ardından; “Müşterilerimiz üretim tarihlerine çok dikkat etmeye çalışıyorlar. İyi koşullarda saklanıldığı zaman 5 yıla kadar raf ömrü vardır. Takıldıktan sonra 5 yıl içinde değiştirilmesi gerektiğini söylemekteyiz. Yola atılan kimyasal, tuzdan dolayı kauçuk zedelenir ve 5 yıl içinde parçalanmasına sebep olur” dedi.

Edirne’de faaliyet gösteren lastik bayi sahibi Ahmet Biçer yazlık veya kışlık lastik alırken dikkat edilmesi gerekenleri aktardı. Biçer, şunları söyledi:

“Kış lastiklerinde kılcal olarak gördüğümüz kanallarda arabanın ağırlığı, basıncıyla bunlar buza yapışmasını sağlıyor ve yola tutunuşunu destekler. Yan kanallar da aynı şekilde. Gördüğünüz derin kanallar da su kanallarıdır. Su birikintilerini dışarıya atması içindir. Tahliye yapması için genelde kış lastiklerinde özellikle bu tarz lastiklerde iki ya da üç kanal olarak yağmurlu veya sert sulu yerlerde dışarı atmasını sağlar.”

Yaz lastiklerinde dört kanalın mevcut olduğunu, bazılarında ise üç kanal bulunduğunu aktaran Biçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunlar su tahliye kanallarıdır. Kış lastiğinde olduğu gibi bunlarda kılcal buza yapışmayı sağlayan kanallar yoktur. Yalnız yağmurlu zeminde bunun tutunuşu daha yüksektir. Dört mevsim olarak bildiğimiz lastiklerde ise genelde orta kanalları yani desenleri sık olur ve yağmur kanaları kenarda olur ve gördüğünüz üzere burası yaz lastiğine uygundur. Çünkü diğer kış lastikleri gibi burada kılcal damarlar yoktur.”

Müşterilerin, lastiklerin raf ömürleri veya saklama koşullarını sorduklarını belirten Biçer şunları söyledi:

“Genelde müşterilerimiz üretim tarihlerine çok dikkat etmeye çalışıyorlar. Aslında iyi koşullarda saklanıldığı zaman 5 yıla kadar raf ömrü vardır. Fatura kesildikten sonra bütün lastiklerin 2 yıl garantisi vardır. Takıldıktan sonra 5 yıl içinde değiştirilmesi gerektiğini söylemekteyiz. Çünkü yola atılan kimyasal, tuzdan dolayı kauçuk zedelenir ve 5 yıl içinde parçalanmasına sebep olur.”

Kış lastiklerinin yasalarla 1 Aralık ayı itibari ile başladığını ve 1 Nisan’da bittiğine dikkat çeken Biçer, “Tabi bunun neticesinde kış zeminlerinde, soğuk hava koşullarında kış lastiği kesinlikle kullanılmak zorundadır. Özellikle ticari araçlarda yasal zorunluluk vardır. Bazı yerlerde yani yoğun kar yağışı olan yerlerde Valiliklerce yayımlanan genelgelerle özel araçlarda kış lastiği takmak zorundadır” dedi. 

Vatandaşların gelen zamlarla lastik fiyatlarındaki artışı gördüğünü ve çok yüksek rakamlara dayandığını ifade eden Biçer, geçen yıla göre yaklaşık olarak 3 kat artışın yaşandığını, geçen sene 100 liraya satılan lastiğin, bugün 300 lira bandına geldiğini belirterek, “Bugün en düşük lastik 500-550 liradan başlıyor 8-9 bin liraya kadar adet olarak lastikler var” dedi.

Kaynak: anka