KENAN KUZUCU

Kırıkkale'de hobi amaçlı başladıkları kursta çeşitli hayvan figürleri ile başlayarak örgü bebek üreten kadınlar, ürettikleri bebekleri Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gönderiyor. Girişimci kadınlar almış oldukları 2 bin siparişi yetiştirmek için şimdiden kolları sıvadı.

Kursa katılan kadınlar çeşitli örgü tekniklerini öğrendikten sonra üretim amasına geçiliyor. Görevli eğitmenler tarafından üç ay süren kurs süresince her kursiyere bebek yapımının tüm detayları anlatılarak beceri kazanmaları sağlanıyor. Pamuklu ip kullanılarak sıkı iğne yöntemiyle ayak kısımlarından başlanılan penguen, kuzu, Noel baba, kanguru, kabak adam, yarasa, fare çocuk ve daha birçok hayvan figürlerinden oluşan örgü bebekler rengarenk ve birbirinden güzel şekilde ilmek ilmek dokunuyor. Kadın girişimcilerin yapmış oldukları örgü bebekler, ABD’nin en kalabalık şehirlerinden New York ve Teksas şehirlerine satışı yapıldı. Kursiyerler almış oldukları 2 bin siparişi yetiştirmeye çalışıyor.

“SİPARİŞLERİN DAHA DA ARTMASINI ÜMİT EDİYORUZ”

Kurs Eğitmeni Tuğba Demirtaş, süreçle ilgili şu bilgiye verdi:

“Biz kursumuzda düz beyaz bebek örüyoruz. Kurslarımız üçer ay aralıkla sürüyor. Üç ayda bir kursiyerlerimiz değişiyor. Devam etmek isteyenler devam ediyorlar. Şimdi toplu bir sipariş aldık. Onun üzerinde çalışıyoruz. Bu ilk parti Amerika New York yolcusu olacak. Birinci seriyi bitirdik. Bir ay çalıştık. Bir ayda 100 bebek çıkardık. Benimle birlikte 13 kişiyiz. 13 kişi ile birlikte çalıştık. Yeni kursiyerlerimiz var. Şu an öğrenme aşamasındalar, bunlar da öğreniyorlar. Öğrendikten sonra onlar da ekibimize katılacaklar. Bir sonraki serimiz 108 parça olacak. O da Teksas'a gidecek. 2 bin bebek siparişi aldık. Yaklaşık bize 4-6 ay süre verdiler. Bizim performansımıza bağlı. Altı ay boyunca bunları çalışacağız. Altı aydan sonrasi için diğer yerlerle irtibat kurulmaya devam ediliyor ve işlerimiz beğenilirse ocak ayından sonra da çalışmayı düşüyoruz. Yaklaşık bir seneye yakın zaman içerisinde anlaşma yaptık onlarla.  Sonraki zamanlarda bu siparişlerin şekli değişebilir. Bebeklerimizin modeli değişebilir, sayısı değişebilir. Belki artabilir, belki azalabilir. Oradaki satılmaya, pazara bağlı daha doğrusu.”

Birbirinden güzel eserlerin daha şimdiden çok beğenildiğini belirten Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Pamuklu ip kullanıyoruz. Düz beyaz bebek çalışıyoruz aslında. Bebeklere de sağlıklı olsun diye içerisinde elyaf var. Gözlerine işleme yapıyoruz. Bazılarında kilitli göz kullanıyoruz arkalarında vidaları var. Çocuklar için çıkmasın diye ve ağzına alırsa bozulmasın diye. Malzemelerimiz bunlar. Çeşitlerimiz de kuzumuz var. Kuzularımızdan 12 modelimiz var şu an. Penguenimiz var, Noel Kızımız var, Noel Babamız var, kar çocuğumuz var. Kangurumuz var. Cadılar Bayramı çalışıyoruz. Kabak adam var, fare çocuk var, Casper'ımız var, yarasamız var, bu çeşitlerimiz var."

Kursiyerlerden Dilek Gökdemir de “Bebeğimize öncelikle ayaklarından başlıyoruz zincir çekerek. Sıkı iğne yöntemiyle yapıyoruz ve elyafla içini doldurarak devam ediyoruz. Bebeğimizin kollarını, bacaklarını, kafasını ayrı ayrı örerek tekrar birleştirme yöntemiyle saçlarını ekiyoruz. Sonra elbisesini yapıyoruz. Sonra birleştirip bitiriyoruz. Kişinin yapış şekline göre değişiyor ama 3-4 günde hemen hemen bitiyor” diye konuştu.

 

Kaynak: anka