TUNCAY TÜRKGÜLÜ

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Akçakoca Belediyesi çalışanlarının maaşlarını alamamasına tepki gösterdi. Bozgeyik, “Çok yoğun bir borçlanma süreci ile karşı karşıya, arkadaşlar. Kredi kartlarına yüklenme, kredi çekme, yaşamlarını sürdürememe durumuna gelmiş durumdalar” dedi.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, 2-3 aydır maaş alamayan belediye çalışanlarının protestolarına destek vermek ve Akçakoca Devlet Hastanesi’ndeki sağlık çalışanlarının iş yavaşlatma eylemine katılmak için KESK’e bağlı sendika başkanı ve üyeleri ile birlikte Akçakoca’ya geldi. Bozgeyik, şu açıklamayı yaptı:

“Her sabah uyandığımızda doların, dövizin ne kadar yükseldiğini TL’de yaşadığımız değer kayıplarının her geçen gün arttığını görüyoruz. Sadece bugün açıklanan TÜİK’in enflasyon rakamlarına bile baktığımızda resmi enflasyonun bile yüzde 20’leri aştığı ancak gerçek enflasyonun bugün açısından yüzde 50’lere ulaştığı bir durumla karşı karşıyayız. Bu artan pahalılık, yoksulluk işsizliğin derinleşmesi, kamu emekçileri olarak bizleri çok yakından etkiliyor" dedi.

"KREDİ KARTI BORCUYLA YAŞAMLARINI SÜRDÜRÜYORLAR"

Türkiye'de milyonlarca kamu emekçisi ve kamudan emekli olmuş kişilerin açlık sınırının altında ücret alarak yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını belirten Bozgeyik konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde artık çalışanlar kredi kartlarıyla bankalara borçlanarak yaşamlarını sürdürmek zorundalar. Son olarak da çok yoğun bir işsizlikle, yoksullukla derinleşen bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. O nedenle KESK olarak Türkiye’nin 4 bölgesinde İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Ankara’da 18-19 Aralık tarihlerinde saymış olduğumuz işsizlik ve yoksulluktan hayat pahalılığından etkilenen tüm kesimlerle birlikte, bölge mitingleri yapacağız. Bugün de burada Düzce’de tüm emekçilerle birlikte bu artan sorunlarımızı özellikle arkadaşlarımızın hem belediyede hem sağlık alanında yaşamış olduğu sorunları, geçinememe sorunları onlarla görüşerek, çözüme kavuşturulması noktasında, önümüzdeki günlerde belediye başkanı ve yerel yöneticilerle görüşerek bu sorunu da bir an önce çözmek istiyoruz."

"BELEDİYE KAMU ÇALIŞANLARI VE İŞÇİLER 2-3 AYDIR MAAŞ ALMIYOR"

Bozgeyik, Akçakoca Belediyesi’nde çalışan kamu çalışanları ve işçilerin; 2-3 aydır maaşlarını alamadıklarını belirtti.

Bozgeyik, "Belediye Yasası’na baktığımızda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na baktığımızda kamu çalışanların her ayın 15’inde maaşlarının ödenmesi gerekiyor. Belediyeye aktarılan kaynaklar açısından da yasal anlamda durumun böyle olduğunu biz biliyoruz. Belediyeye gelen kaynakların, önce personel giderlerinin ödenmesi, geri kalan kısmının da yatırıma ayrılması gerekiyor. Ancak belediyeye hizmet üreten kamu üreticilerin ve işçilerin ekonomik anlamda sorunlarının çözülmediği sürece yatırımlara kaynakların aktarılması gerekiyor. Öncelikle bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Çünkü geriye dönük 2 ay, 3 ay maaşını alamayan memurlar açısından, hem işçiler açısından çok yoğun bir borçlanma süreci ile karşı karşıya, arkadaşlar. Kredi kartlarına yüklenme, kredi çekme, yaşamlarını sürdürememe durumuna gelmiş durumdalar” dedi.

 

Kaynak: anka