AYSUN FİRİK

Balıkesir Edremit’te Tahtakuşlar Mahallesi’nde ressam ve heykeltıraş Selim Turan anısına düzenlenen 30. Uluslararası Karma Sergi Alibey Kudar Etnografya Galerisi'nde açıldı.

Türkiye'de ilk özel köy müzesi niteliğine sahip, Tahtakuşlar Mahallesinde bulunan UNESCO Destek ve Azerbaycan Uluslararası Dede Korkut Milli Vakfı Altın Kalp ödüllü galeride açılan sergide; 46'sı çevrimiçi, 17'si Kazdağları eteklerinde yaşayan yerel ressam ile 23 genç yeteneğin eserlerine yer verildi.

Açılış töreni öncesinde ressam Esma Kudar'ın öğrencileri ve sergiye katılan sanatçılara katılım belgeleri verildi. Alibey Kudar Etnografya Müzesi ve Selim Turan Sanat Galerisi'nin 30'uncu yılı etkinlikleri kapsamında karma resim sergisi, müzik dinletisi, semah gösterisi ve Türkmen kıyafetleri defilesi yer aldı.

Sanat Galerisi Yöneticisi Ressam Esma Kudar, 29 yılda bin 328 sanatçının eserlerine yer verdiklerini söyledi. Kudar, her sene geleneksel olarak düzenlenen etkinlikte bu yıl 126. sergiyi açtıklarını belirtti.

Bu yılki sergiye katılımın Azerbaycan, İngiltere, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland ve Alaska ile 20 ülkeye ulaştığını da dile getiren Kudar, “30'uncu uluslararası karma sergide Online sergimizin onur sanatçıları UNESCO Ressamlar Akademisi Asil Üyesi Devlet Sanatçısı Profesör Doktor Refik Aziz ve Opalizim sanat akımının yaratıcısı İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in onurlandırdığı Azerbaycan'ın yaşayan kültür mirası olarak kabul edilen UNESCO Ressamlar Akademisi Asil Üyesi Devlet Sanatçısı Profesör Doktor Sakit Mammadov” dedi.

Alibey Kudar Etnografya Galerisi Müdürü Mustafa Selim Kudar da Etnografya Müzesi ve ressam heykeltıraş Selim Turan Anısına yapılan sanat galerisinin 30'uncu yılını kutladıklarını vurguladı.

Bugünkü etkinliklerinde yedi ülkeden yarısı çevrimiçi olmak üzere 81 sanatçıya ev sahipliği yaptıklarını belirten Kudar, “Buna ek olarak yöresel olsun diye Türkmen defilesi düzenledik. Bugüne kadar görülmeyen elbiseler ve işlenmeyen objeleri yeniden gündeme getirip burada kızlarımıza da diktik. Tasarım tamamen hanımım Sinem Kudar'a ait" diye konuştu.

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Sergiden Genel Görüntüler

* Katılımcılara Belge Verilmesi

* Türkmen Kıyafetleri Defilesi

* Ressam Esma Kudar

* Etnografya Galerisi Müdürü Mustafa Selim Kudar

* Çeşitli Sanatçıların Müzik Söylemesi

 

Kaynak: anka