DAVUT GÜLEÇ

Kayserili balıkçı Kutay Yılmaz, ekonomik kriz nedeniyle alım gücü düştüğü için ithal balık yerine yerli balık satmayı tercih ettiklerini belirterek, "Vatandaş horantasına göre alıyor. Mesela üç kişiyse üç tane alıyor, dört kişiyse dört tane. Beş kişilik aileye iki kilo hamsi yetiyor yani. O da 60 liraya tekabül ediyor" dedi.

Kayseri'nin Sivas Caddesi’ndeki balıkçılar bölgesinde esnaflık yapan Kutay Yılmaz, balık piyasasında yaşananları ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Yılmaz, şöyle konuştu:

"Balık fiyatlarının biraz yükselmesine rağmen, milletin de alım gücü düştüğünden balıkçılık sektöründe yavaşlama var. Şimdi en çok sattığımız hamsi. Büyük balıklarda, çeşitler pahalı olduğu için biraz daha düşüş yaşanıyor. Ama bu ileriki aylarda, enflasyonun düzelmesiyle beraber, milletin maaşını almasıyla beraber biraz daha düzelme bekliyoruz. 30 liradan 75-80-90’a kadar balık var. Balığına göre de değişiyor. Çupra, levrek, somon, alabalık, yani bu balıklar biraz daha lezzetli olduğundan dolayı balık fiyatları ondan biraz yüksek geliyor. Az geliyor zaten. Satışımızı da ona göre ayarlıyoruz.

"İTHAL BALIĞA FAZLA GİRMİYORUZ"

İthal balığa da fazla girmiyoruz. Doların yükseldiğinden dolayı milli ve denizlerimizden çıkan balıklara yükleniyoruz. Mesela çupramız, levreğimiz, somonumuz... Bir tane Norveç’ten ithal uskumru getirtiyoruz. Diğerleri hep bizim ürünlerimiz. Mersin’den, İskenderun’dan, İzmir’den, Karadeniz’den, Trabzon’dan, oralardan arabalarımız alıp geliyor. Biraz daha vatandaşa uygun balık yedirelim diye. İnan, sahillerde bizim sattığımızdan iki misli pahalı.

"HORANTASINA GÖRE BALIK ALIYOR"

Vatandaş horantasına göre alıyor. Mesela üç kişiyse üç tane alıyor, dört kişiyse dört tane. Beş kişilik aileye iki kilo hamsi yetiyor yani. O da 60 liraya tekabül ediyor. Vatandaşa tavuk yemektense, et yemektense bu doğal balıkları yemelerini de tavsiye ederiz.

"ALIM GÜCÜ AZALDI, MALİYETLER YÜKSELDİ"

9. ayda başladık sezona, 11. aya kadar iyiydi. Şu dolar ve euronun biraz yükselmesinden dolayı piyasalar biraz oynadı. Çünkü alım gücü azaldı, maliyetler fazlalaştı, mazot yükseldi. Tayfalar mesela… Teknede 35-40 tane tayfa çalışıyor. Burada 35-40 kişi çalışıyor. Yani balıkçılıkta fiyatlar biraz ondan arttı. Asgari ücret oldu 4 bin 250. Ama önceden asgari ücret 2 bin 800’dü. Ama bu öbür aydan sonra maaşları aldıkça vatandaş onu da ortaya koyacak.

"BALIK FİYATLARI ARTMAZ"

Bundan sonra artmaz. Çünkü yaz sezonuna gittiğimiz için, zaten nisanda av yasağı başlıyor. Şurada kaldı sezonumuza üç ay. Üç ay içerisinde zaten bu balıklar da yavaş yavaş rölantiye girer. Balık fiyatları bundan fazla oynamaz. Düşer ama yükselmez."

Kaynak: anka