DAVUT GÜLEÇ

Kayseri’den Avrupa, ABD ve Orta Doğu’ya ihraç edilen karavanlar, Türkiye’de de ilgi görmeye başladı. Kayseri Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi’nde yılda 200 adet üretilen karavanlara iç piyasadan da talep gelmeye başladığını söyleyen karavan üreticisi Murat Yiğit, “İnsanlarımız artık özgür yaşamak için karavanı tercih ediyor” dedi.

Kayseri’deki karavan üretimine ilişkin bilgi veren Murat Yiğit, pandemi ve yaşanan depremlerin ardından Türk insanının da artık karavanlı yaşama adım atmaya başladığını belirtti. Yiğit, şöyle konuştu:

“KARAVAN PLAKALI”

“Pandemi döneminde insanlar bağa, bahçeye, toprağa ilgi duymaya başladı. Evlerdeki hapishane hayatı, karavana olan ilgiyi arttırdı. Özellikle doğal afetlerde güvenli barınma imkanı sağlayan karavanlar, bizim insanlarımızın da dikkatini çekmeye başladı. Karayolları Yönetmeliği’ne uygun olarak tasarladığımız ürünler, fren sistemi ve dingili ile karayollarında güvenle seyahat edebileceğiniz konforlu bir ev niteliğinde.

Karavanları standartlara uygun olarak 2 metre 55 santim genişlik, 4 metre yükseklik ve 3,5 ton ağırlık sınırları çerçevesinde üretiyoruz. Uzunluk olarak da maksimum 9 metreye kadar… 6,7,8 ve 9 metre alternatifleri bulunuyor.

“İHRAÇ EDİYORUZ”

Avrupa standartlarında ürettiğimiz için ihraç edebiliyoruz. Ülkemiz adına katma değer yaratıyoruz. Avrupa ülkeleri, karavanlı hayatı iyi biliyor. Ancak bizde de yeni yeni kullanılmaya başladı. Başta Almanya olmak üzere Amerika, Kanada, Katar, Irak gibi ülkeler bizden ürün talep ediyor. Fiyat aralığı 300 ile 400 bin TL arasında değişiyor.

Karavanların içinde oturma grubu, mutfak, wc, duş, çift kişilik yatak odası ve çocukların yatması için yatağa dönüşebilen oturma gurubu bulunuyor. Burada kullanılan malzemeler tamamen ağaç. İnsan sağlığına uyumlu, bakteri barındırmayan ürünler.

“KARAVAN TURİZMİ İÇİN PARKLARA İHTİYAÇ VAR”

Ülkemizde karavan turizmi hızla gelişmeye başladı. Tabii bunun için altyapı gereksinimleri var. Belediyelere burada ciddi görevler düşüyor. Tarihi ve doğal güzelliklerin olduğu yerlerde karavan parklarına ihtiyaç var. Her geçen gün bu ihtiyaç daha da artacaktır. Erciyes Dağı, Yamula Barajı gibi. Belediyeler bunu yaparsa karavan turizmi daha hızlı ve sağlıklı gelişecektir.”

 

Kaynak: anka