DAVUT GÜLEÇ

Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliğin yayımlanmasından sonra kurulan ev hayvanlarının kayıtlarının tutulacağı Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET), Kayseri'de uygulanmaya başladı.

Kayseri Veteriner Hekimler Odası ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü arasında yapılan protokol ile sahipli evcil hayvanların kimliklendirilmesi, odaya bağlı veteriner hekimler tarafından yapılacak.  

Bu kapsamda hem ilçe tarım ve orman müdürlükleri ve hem de serbest veteriner hekimler tarafından sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takıldıktan sonra, pasaport düzenlenecek. Pasaporta; sahip bilgileri, sahip değişiklikleri, aşılamaları ile cerrahi müdahaleler gibi bilgiler işlenebilecek. 

SOKAĞA ATILAMAYACAKLAR

Böylece, sahipli hayvanlar sokağa atılamayacak; kedi ve köpeğini sokağa atan şahıslara da idari para cezası uygulanabilecek. Aynı zamanda bakanlıkta oluşturulan PETVET veri tabanlı kayıt sistemi ile tüm sahipli kedi ve köpekler veri tabanına kaydedilerek; başta kuduz hastalığı olmak üzere hayvandan insana geçen hastalıkların kontrol altına alınması sağlanacak. 

 

Kaynak: anka