DAVUT GÜLEÇ

 

Eğitim-Sen Kayseri Şube Kadın Sekreteri Kezban Yüksel, Talas ilçesinde 26 yaşındaki kadın öğretmen Arife Nur Sarıoğlu’nun (26) öldürülmesine “Üzgünüz, isyandayız” diye tepki gösterdi. Yüksel, “İstanbul Sözleşmesi kadınların hukuki güvencesidir. Nice bedeller ödeyerek hayatlarımız pahasına kazandığımız haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Türkiye’de kadınların, çocukların öldürüldüğünü, tecavüze, şiddete, işkenceye uğradığını belirten Kezban Yüksel şunları söyledi:

“AKLA GELEN HER TÜRLE BAHANEYLE ÖLDÜRÜYORLAR”

“Yetersiz kalan, caydırıcı olmayan cezalar yüzünden, toplumda kadına karşı değişmeyen bakış açıları, yetersiz eğitim yüzünden her gün bir yenisi ekleniyor bunlara. Erkekler akıllarına gelen her türlü bahane ile kadınları öldürüyor; kadının giydiği giymediği, konuştuğu konuşmadığı, sustuğu susmadığı, evet dediği hayır dediği, seviştiği sevişmediği gibi her şey kadını şiddet görmesi hatta öldürülmesi için bir neden. Sokakta, işte, evde; giyiminden gülüşüne her hareketine müdahale edilen kadınlar, bırakın mutlu olmayı, özgür yaşamayı sadece sağ kalmaya çalışıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmadan kadın cinayetleri son bulmayacaktır. Öncelikle toplumda yer etmiş ‘erkek egemen bakış açısı’ ile savaşmalıyız.”

“SÖZLEŞMEDEN ÇEKİLMEK ŞİDDETE TEŞVİKTİR”

Yaşamsal öneme sahip bu sorunun ortadan kaldırılması için gerekli sosyal politikaların yaşama geçirilmesini isteyen Yüksel şöyle konuştu:

“Biz kadınların uzun yıllar mücadelesi sonucu bir kazanımı olan İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddetle mücadelede en etkin yasa iken bunu uygulanması yerine kaldırmasının düşünülüyor. Oysa İstanbul Sözleşmesi, hukuki güvencemizdir. İstanbul Sözleşmesini hedef alıp Sözleşmeden çekileceğini söylemek kadına yönelik şiddete teşviktir. İstanbul Sözleşmesine saldırılacaksa biz kadınların da bunu kabul edip beklemeye niyetimiz yok. Birbirimizi savunacağız. Kamusal ve özel alanda pandemi koşullarında erkek egemenliğini inşa eden iktidar kurumlarına ve erkekler arası kurulan işbirliğine karşı susmaya hiç niyetimiz yok. Nice bedeller ödeyerek hayatlarımız pahasına kazandığımız haklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Üzgünüz, isyandayız.”  

Kaynak: anka