DAVUT GÜLEÇ

Kayseri’deki elma üretiminin yüzde 95’inin yapıldığı Yeşilhisar ve Yahyalı ilçelerinde elma hasadı başladı.

Tarım ve Orman il Müdürü Mustafa Şahin, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Funda Kılıç Güney, Yeşilhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Salih Bektaş, Yahyalı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Parlak ile birlikte; iki ilçenin sınır noktasındaki Ovaçiftlik Mahallesi'ndeki elma hasadına katıldı. İl müdürü Şahin, üretici ile birlikte bahçeyi gezdi.

Üretici, bazı sektörlerin fiyat artışlarına karşı özellikle daha iyi denetlenmesini isterken Şahin de bu fırsatçıların “iflas ettim” diyerek işyerlerini kapatmasına dikkat çekti. Şahin şunları söyledi:

KAYSERİ TÜRKİYE’DE İLK 5’TE

“Türkiye'nin en önemli elma üretim merkezlerinden biri olan Kayseri’mizde hasat yaklaştı hatta başladı. İçinde bulunduğumuz bölge Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerimiz arasında sınır noktasında Ovaçiftlik’teyiz. Üreticilerimizin buradaki çeşidi Grany Smith, Red Chief var ve benzer diğer kırmızı çeşitlerden de Gala var, devam ediyor onlarla birlikte. Rekolte geçen seneye göre bu yıl daha iyi. Kalitemiz oldukça iyi. Zaten Kayseri bölgemizdeki elma kalitesi Türkiye’deki en iyi elma kalitelerinden birine sahip. Çünkü gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı ve mevcut rakım bu bölgedeki elmanın yeme kalitesini oldukça artırmakta. Kayseri, bir önceki yıl rakamlarına bakacak olursak Türkiye’deki üretilen elmanın yüzde 5’inden biraz fazlasını üretiyor ve sıralamada ilk beşte idik. Ancak geçen sene yaşanan soğuklarda verim kaybı ile yedinci sıraya kadar çekilmiş oldu. Bu her zaman olabilecek şeyler. İnşallah bu yılki rekoltemiz de çok iyi meyve kalitemiz de çok iyi. Artık Kayseri Türkiye’deki üretilen elmanın yüzde 5’inde kalmayacak bu, her geçen sene artarak devam edecek. Çünkü bu bölge ciddi anlamda yatırımcı almaya başladı. Bodur ve yarıbodur bahçelerimiz her geçen yıl biraz daha artmakta. Hatta yüzdelik olarak klasik anaçlarımızın çok çok üzerinde bir üretim alanı oluşmakta. Ben 2021 yılındaki üretimin bir önceki yıldan çok daha iyi olacağını, elde edeceğimiz hasılanın ülkemizin tarımsal milli gelirine çok ciddi katkılar sağlayacağını bir kez daha vurgulamak istiyorum.”

Elma üreticisi ise şunları söyledi:

“Bereketli bir sezon. Rekoltemiz çok güzel. Çeşit olarak Scarlett spur, Süper Chief, Granny Smith ve Golden Reinders çeşitleri var bahçemizde. Yaklaşık 200 dekar bahçede, dekarda 386 fidanımız var. Dediğim gibi rekolte bu yıl çok güzel. Renklenme çok güzel. Hava şartları uygun gitti. 700-800 ton arasında rekolte bekliyoruz. Satış fiyatlarımız da çok güzel. Kazasız belasız inşallah tüm çiftçilerimize hayırlı bir hasat diliyorum. Satan arkadaşlarımız, meslektaşlarımız kazasız, belasız bir şekilde inşallah üreticiler, alıcılarla teslim ederler. Diğer çiftçilerimiz de haliyle soğuk hava depolarına koyacaklar ürünlerini.”

 

Kaynak: anka