DAVUT GÜLEÇ

Kayseri’de dün sağanak birlikte meydana dolu yağışı ve oluşan selden sonra hasar tespit çalışmaları başlatıldı. Özellikle Pınarbaşı ilçesinde dolu yağışının yaklaşık 5 bin dekar alanda ağır hasara neden olduğu bildirildi. 

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, Pınarbaşı İlçe Ziraat Odası Başkanı Mesut Mucuk, dolunun etkili olduğu Karakuyu, Şerefiye ve Örenşehir mahallelerinde ekili arazilerde hasarı yerinde inceledi. TARSİM'in önemini bir kez daha vurgulayan İl Müdürü Mustafa Şahin, Devlet Destekli Tarım Sigortaları ile çiftçilerin ürünlerinin teminat altına alınarak zararlarının karşılandığını belirterek şunları söyledi:

"DOLU 18 SAAT SONRA BİLE ARAZİDE"

“Dolu yağışı bu arazilerde ciddi zarara neden olmuş. Gerçekten şaşırtıcı durumda, 18-19 saat geçmesine rağmen dolu hala yerde. Dolu yığınları var. Bölgede gördüğümüz arazide başak bırakmadan, tamamını devirmiş. Ciddi bir hasar var burada. Arkadaşlarımız, İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerimiz, İlçe Ziraat Odası başkanımız burada. Hızlı bir şekilde zarar tespitine başlayacaklar. Bu bölgede çok şükür kuraklıkla ilgili ciddi bir sıkıntımız yok ama baharın son döneminde gelen bu son yağışlar ana yolun üzerinden aşacak kadar sele neden olmuş. Geçmiş olsun diyoruz. Allah daha büyük afetinden esirgesin. İnşallah gördüğümüz alan gibi yerler azdır. Küçük bir alanda bu zarar oluşmuş diye tahmin ediyoruz. Tüm bunların sonuçları ekiplerimizin yapmış olduğu çalışmalar sonucu ortaya çıkacak.”

"ARPA VE BUĞDAYDA BÜYÜK ZARAR"

Pınarbaşı İlçe Ziraat Odası başkanı Mesut Mucuk da dolunun arpa ve buğdayda çok büyük zarar verdiğine dikkat çekti, şöyle konuştu.

“Çiftçi kardeşlerimize çok geçmiş olsun diyorum. Doludan zarar gören tüm mahallelerimizde tespit çalışmalarına başladılar. İlçe Tarım Müdürlüğümüz bu konuyla ilgili raporlarını hazırlayacaklar. Bakanlığımıza, Tarım İl Müdürlüğümüze, yetkili birimlere bu tutanak ulaşacak. Diğer ürünlerimizi Allah inşallah bereketiyle muhafaza eder ve yeni bir zarar-ziyan vermez.”

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

- Bölgeden, zarar gören ekili arazilerde inceleme

- Ekinler arasındaki dolunun gösterilmesi

- Sel yatağı, balçıktan dere oluşması

- İl Müdürü Mustafa Şahin’in açıklaması

- ilçe Ziraat Odası başkanı Mesut Mucuk’un açıklaması

 

Kaynak: anka