DAVUT GÜLEÇ

Kayseri’de Tarım ve Orman Bakanlığı ve İl Müdürlüğü ile birlikte yürütülen aspir tohumu desteği alıp ekim yapan Kocasinanlı üreticiler, hasada başladı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, İlçe Müdürü Abdulaziz Yıldırım ve Kocasinan İlçe Müdürlüğü Teknik Personelleri ile birlikte Elmalı Mahallesi’nde aspir hasadı yapan üretici Selahattin Sofular’ı ziyaret etti.

46 dekar alanda aspir ekim yapan üretici Selahattin Sofular, elde ettiği hasat ile öncelikle ailesinin yağ ihtiyacını karşılayacağını, kalan kısmını ise satmayı düşündüğünü belirtti. Sofular, “Ben bu yıl 50 dekar aspir ektim. Şu anda biçiyoruz, hasadımızı kaldırmaya başladık. 50 dönüm. Bunun da inşallah devamını getireceğiz. Biz bunu ara ürün olarak düşünmeyelim bundan sonra. Ben bundan sonra ekmeyi planlıyorum. Buradan çıkan tohumla yeniden ekeceğim” dedi. Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin ise şunları söyledi:

“2021 yılı Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi ve Artırılması Projesi kapsamında Kayseri'de ilk kez, aspir tohumu dağıtımı, bakanlığımızın yüzde 75 hibe destekleri ile dağıtılmış oldu. Bulunduğumuz bölge içerisinde çok geniş alanlarda bu yıl aspir ekilişi gerçekleşti. Bir önceki yıla baktığımızda Kayseri genelinde 4 bin 500 dekar olması, bu yıl 20 bin dekarın üzerine çıkması, bu bölge ve Kayseri’deki aspir ekilişinde yüzde 500 artışın olduğunu bir kez daha bize gösteriyor. Sadece içinde bulunduğumuz bu mahallemizde yaklaşık 4 bin dekar alanda ve Kocasinan ilçesinin tamamı ile birlikte ekiliş gerçekleşiyor. Yoğun ekilişlerin olduğu bu bölgelerde hasat zamanına girdik. Üreticilerimiz artık çekmiş oldukları emeklerinin nimetlerini almaya başlayacaklar. Sadece aspirin ülkemizdeki yağ açığının kapatılmasında kullanılması, beraberinde üreticilerimizin küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarını beslerken küspe olarak kullanmaları, hiçbir şekilde atık malzemenin geride kalmaması, ülkemizdeki tarım ve hayvancılığın entegre olması anlamında da oldukça önemli. Hedeflerimiz arasında aslında aspir üretiminde Kayseri’nin ilk üç içerisinde yer alması. İnşallah bundan sonraki süreçte de ülkemizin yağ açığının kapatılması, aynı zamanda kaba yem ihtiyacının karşılanması anlamında aspirle beraber, devamında gelecek şekilde yem bitkisi desteklemelerini yapmaya çalışacağız.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ 

* Üretici Selahattin Sofular

* Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin

 

 

Kaynak: anka