DAVUT GÜLEÇ

Kayseri Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Adnan Aydın, devletin yem üretimi ve fiyatları konusunda önlem alması gerektiğini söyledi. Maliyetin arttığını dile getiren Aydın, “Yine Avrupa’ya gider, ne kadar kalitesiz, ucuz et var onu getirir Türkiye’de sattırırız. Ufak paketler halinde, 100’er gram paketler halinde eczanede de satılır, eczane dahi bulamaz” dedi.

Kayseri Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Adnan Aydın, Türkiye’de besicilik sektörünün can çekiştiğine dikkat çekti. Türkiye genelinde 14 bin 500 adet kasap olduğunu, çalışanlarıyla birlikte bu sayının 50 bin kişiye denk olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Geçen sene 50 liraya sattığımız kıyma bu sene 60 lira oldu. Biz yüzde 20 zam koyduk. Ama maalesef, yeme yüzde 100 zam geldi. Biz 22-23 milyon büyükbaş hayvan var, diyoruz. Bu 15-16 milyona düşer. Yine yıllık açığımız 300-400 bin tona çıkar. Yine Avrupa’ya gider, ne kadar kalitesiz, ucuz et var onu getirir Türkiye’de sattırırız. Ufak paketler halinde, 100’er gram paketler halinde eczanede de satılır, eczane dahi bulamaz.

“BUT ALANLAR YARIM KİLOYA DÜŞTÜ”

Eskiden müşterimiz gelir bir but alırdı. Yanına da bir kilo kıyma alır evine 4-5 kilo et götürürdü. Aynı vatandaş şimdi yarım kilo kıyma, yarım kilo kuşbaşı alıp gidiyor. Alım gücü düşüyor. Gittikçe de düşecek. Haftada iki kilo et yiyorsa, bu bir kiloya düşecek. Bir kilo yiyorsa yarım kiloya düşecek.

“BESİ YÜZDE 50 DÜŞER”

Bu sene besinin yüzde 50 düşeceğine inanıyorum. Besici para kazanamaz. Bu sene de kazanamaz. Yem fiyatları çok yüksek. Türkiye’de bir de kuraklık var. Yedi bölgenin dördünde kuraklık var. Tarımda yüzde 50 eksilme var. Eğer ithal getirmezler, devlet desteklemezse bu besiciliği yapacak adama aşk olsun yapamaz. Şahsen ben yapmayacağım.

“HAYVAN VARLIĞI AZALACAK”

Türkiye genelinde 44 milyon küçükbaş, 22 milyon da büyükbaş hayvan var. Ama ben bu sene bunun 15 milyona düşeceğini tahmin ediyorum. Ben ‘Türkiye’de eti dengeledik’ diyordum ama bundan sonra besicinin besleyeceğini tahmin etmiyorum. Besi ahırlarımız, bacasız sanayi dediğimiz yerlerin yüzde 50’si kapalı olur.

“8 MİLYAR DOLAR İTHALAT YERİNE ÜRETİCİYE VERİLSEYDİ”

Besiciliği teşvik ediyorlar ama yemde tam teşvik edemediler. Bu yemde; devlete maliyeti 2 lira ise 1 liraya besiciye verecek, bu besi beslenecek. 2013-2014-2015 yıllarında giden para ‘8 milyar dolar’ diyorlar. Bu 8 milyar doları üreticiye aktarsalar bunun iki katı ihracat da yaparız. 2000 yıllarından önce biz ihracat da yapıyorduk. Maalesef şu an ithal ediyoruz. O ithal ettiğimiz etler de çok kalitesiz, proteini çok düşük etler. Avrupa’nın en düşük etlerini ithal ediyoruz.”

Kaynak: anka