ÖZGE ZAİM

Ankara’daki evinin önünde 29 yıl önce bombalı saldırı ile katledilen gazeteci yazar Uğur Mumcu’nun otomobili; Eskişehir’de Türkiye’nin farklı illerinden getirilen mermer parçalarından oluşturulan bir kaidenin üzerinde sergileniyor.

Ankara’da, 24 Ocak 1993 tarihinde, otomobiline konulan bombayla katledilen gazeteci-yazar Uğur Mumcu, anılıyor. Mumcu’nun otomobili, 7 yıldır Odunpazarı Belediyesi tarafından düzenlenen Uğur Mumcu Parkı'ndaki mermer kaide üzerinde sergileniyor.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Can Hacıoğlu, otomobili Eskişehir’e nasıl getirdiklerini aktardı. Hacıoğlu, şunları söyledi:

“1993 yılında yine böyle Ankara’nın karlı bir sabahında arabasını çalıştırırken arabasına konan bombayla şehit ettiler. Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin de üyesi olan Uğur Mumcu’yu anıyoruz bugün tüm Türkiye’de. Eskişehir için bir özelliği daha var. O havaya uçurdukları otomobil Eskişehir’de. 7 yıldır bu parkta bizle birlikte, Eskişehir’le birlikte yaşıyor. 1993’den sonra 20 yıl yani 2013 yılına kadar bu araba Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün deposunda tutuluyordu. 2013 yılında aileye teslim edildi. Aile de bir karar verecekti. Bu otomobil ne olacak? İzmirli gazeteciler talip oldu ama aile bizi tercih etti ve otomobil yaklaşık 9 yıl önce Eskişehir’e geldi. 7 yıldır da bu parkta bizimle yaşıyor, ibret vesikası olarak.

“ESKİŞEHİR SOKAKLARINDA BU OTOMOBİLLE GEZDİ”

Mutlaka parka uğrayıp otomobili görüyorlar. O günleri yaşıyorlar. Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri öğrencileri geliyor. Gazetecilik okuyanlar, iletişim okuyanlar gelip görüyorlar. O günleri anıyorlar. O günler hakkında bir fikir sahibi oluyorlar.  Uğur Mumcu zaten aynı zamanda Anadolu Üniversitesi’nde derslere de girerdi. Eskişehir sokaklarında bu otomobille çok gezdi. En son 1992 yılında bir konferansa gelmişti Eskişehir’e. Son gelişi oldu. Yine bu otomobille gelmişti Ankara’dan. Kendisini saygıyla anıyoruz.”

“YILMAZ BÜYÜKERŞEN TASARIMIDIR"

Hacıoğlu, “Cam fanus, sadece üst kapağı var. Oradan içine giriliyor. Yılmaz Büyükerşen’in tasarımıdır. Odunpazarı bölgesine bu park yapılınca Yılmaz Büyükerşen’de bu parka otomobili verdi. Türkiye’nin mermer çıkan tüm illerinden getirilen mermerlerle konuldu. Cam fanus ışığı yansıtmıyor.  Her yerden aynı şekilde görülüyor otomobil. Yani Eskişehirlilerle yaşamaya devam edecek" dedi.

Kaynak: anka