Kartal Belediyesi’nin; 100’e yakın yayınevini, yazarları ve vatandaşları bir araya getirdiği Kartal Kitap Fuarı, 3’üncü gününde ünlü isimlere ev sahipliği yaptı.

Kartal Kitap Fuarı’nın 3’üncü gününde Çağdaş Türk Romanı’nın usta kalemi Latife Tekin, konuk olduğu KE Sahnesi’nde Kartallı kitapseverlerle buluşarak yazarlık serüvenini anlattı ve güncel konular hakkında kendisine yöneltilen sorulara cevap verdi. Tekin söyleşinin ardından okuyucuları ile buluşarak kitaplarını imzaladı.

Tekin’den sonra KE Sahnesi’nin konuğu ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı oldu. Başta Kartal olmak üzere birçok Avrupa kentinin kültürel ve sanatsal tarihi hakkında bilgiler paylaştığı söyleşide Ortaylı, tarihteki bazı tanınmış isimlerle olan anılarından da bahsederek kitapseverlerle sohbet gerçekleştirdi.

Fuarın üçüncü gününün son etkinliği ise belgeselci, gazeteci Nebil Özgentürk’ün yapımıyla Orhan Kemal’in hayatının anlatıldığı ‘Bir Yudum İnsan’ belgeselinin gösterimi ve söyleşisi oldu. Söyleşide Nebil Özgentürk ve Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, ünlü yazarın yazın hayatından kesitler sunarak anılarını anlattı.

"TÜRKİYE KÜLTÜREL HAYATTA ÇOK BÜYÜK KAVGA YAPTI"

Etkinliğe; Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, CHP Kartal İlçe Başkanı Efendi Argunşah ve çok sayıda kitapsever katıldı. 

Tarihçi İlber Ortaylı, Türkiye’nin en büyük savaşının kültür savaşı olduğunu kaydederek; “Türkiye kültürel hayatta çok büyük bir kavga yaptı. Bu halen devam ediyor. Bizim kültürel savaşımız en büyük savaştır. Bazı insanlar bunun farkında değil. Bizim endüstriyel bir sınıf savaşımız yok. Bu çok açıktır. Bizim işçi sınıfımız eli yağda balda yaşayan bir sınıf değil ama hiçbir zaman da batıdaki işçi sınıfının; sefaletini, rezaletini ve maruz kaldığı tehlikeleri yaşamadı” dedi.

"TÜRKÇEMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, söyleşinin sonunda İlber Ortaylı’ya teşekkür plaketi takdim etti. Yüksel, “Türk Dil Kurumu’na ve güzel Türkçemize sahip çıkacağız. Kartal’da kültür sanat faaliyetleri tüm hızıyla devam edecek. Değerli hocamızdan öğrendiklerimiz ve duyduklarımızla ileriye taşıyacağız. Tüm katkıları için kıymetli hocamıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

ORHAN KEMAL'İN ANISINA SÖYLEŞİ

Ünlü romancı Orhan Kemali’n doğumunun 107’nci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma programında ise belgesel yapımcısı, yazar Nebil Özgentürk tarafından hazırlanan ve Orhan Kemal’in hayatının anlatıldığı "Bir Yudum İnsan" belgeseli dev ekrana yansıtıldı. Belgesel gösteriminin ardından Nebil Özgentürk’ün yanı sıra Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü’nün yer aldığı bir söyleşi düzenlendi. Söyleşide konuklar; ünlü yazarın hayatı ve yazarlık serüveni ile Nazım Hikmet ile olan anılarını kitapseverlerle paylaştı.

Söyleşinin ardından sahneye çıkarak bir konuşma gerçekleştiren Başkan Gökhan Yüksel “Bugün güzel ve özel bir gün oldu. Orhan Kemal günü oldu. Değerli Başkanımız Zeydan Karalar da bizi yalnız bırakmadı. Başkanımıza ve konuklarımıza çok teşekkür ederiz. Ülkemizin değerli şahsiyetlerini yaşatmak ve gençlere tanıtmak için böyle güzel buluşmaların olduğu etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz" dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise, “Önümüz aydınlık' dediler. En umutsuz olduğumuz dönemde de umudumuzu kaybetmeyeceğiz. Ülkemiz için Orhan Kemal çok önemli bir değerdir. Ama Adana için çok başka bir insandır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Nebil Özgentürk ve Işık Öğütçü’ye plaket takdimini Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar gerçekleştirdi.

Kaynak: anka