Kartal Belediyesi Sivil Savunma Müdürlüğü ile Kanyon ve Doğa Sporları Arama Kurtarma Derneği (KADAK) iş birliği ile Kartal’ın her mahallesinden seçilen afet gönüllülerine “Afet Farkındalık ve Acil Müdahale” eğitimleri verilmeye başlandı. Kartal’ın 20 mahallesinden seçilen 400 gönüllüye 20’şer kişilik gruplar halinde eğitim verilecek.

Olası bir afet durumunda Kartal’ın 20 mahallesinde hızlı, bilinçli ve organize müdahale edilebilmesi için “Mahalle Gönüllüleri” ekibini kuran Kartal Belediyesi, KADAK ile birlikte ilk eğitimlerini vermeye başladı.

Kanyon ve Doğa Sporları Arama Kurtarma Derneği Başkanı ve aynı zamanda eğitmen olan Haydar Daşdan tarafından, Kartal’ın 20 mahallesinden seçilen afet gönüllülerinin ilk grubuna verilmeye başlanan eğitim; teorik ve pratik olarak iki aşamada düzenlendi.

Teorik eğitim kapsamında başta deprem olmak üzere afetler öncesinde, afetler sırasında ve afetler sonrasında yapılması gerekenler anlatıldı. Gönüllüler; afet ve acil durum toplanma alanları, deprem sonrası ilk 6 saatte yapılması gerekenler, tahliye, yangın önleme, yangın söndürme ve yangın söndürme cihazlarının kullanımı gibi konularda detaylı bilgi verdi.

Teorik eğitimin ardından Kartal Belediyesi Sivil Savunma Müdürlüğü’nün eğitim alanına geçen gönüllü ekip ve eğitmenler tatbikat da yaptı. Deprem anında acil tahliyenin nasıl yapılacağı pratik olarak işlendi ve depremin tetikleyebileceği yangın ile ilgili önceden hazırlanmış senaryo başarı ile uygulandı.

Ayrıca yüksekten iniş-çıkış tatbikatı ile de gönüllüler olası afet durumuna hazırlandı. Kartallı afet gönüllülerinin olası bir afet anında görevlerini daha hızlı ve eksiksiz yapmalarını sağlamak amacı ile Sivil Savunma Müdürlüğü tarafından verilecek olan periyodik eğitimler, 400 afet gönüllüsünün tamamına gruplar halinde verilmeye devam edecek. 400 gönüllünün eğitilmesinin ardından eğitimler düzenli aralıklarla tekrarlanacak.

"ASIL AMAÇ KİŞİLERİN ÖNCELİKLE KENDİLERİNİ KURTARMASIDIR"

Kanyon ve Dağ Sporları Arama Kurtarma Derneği Başkanı Haydar Daşdan "Bu yıl bildiğiniz gibi deprem yılı olarak öngörüldüğünden, beklenen deprem için hazırlıklar yapılıyor. Kartal Belediyesi’nin de destekleriyle mahalledeki gönüllülere eğitim vermek için Sivil Savunma Uzmanlığı’nda ilk buluşmamızı gerçekleştirdik. Bundan sonra tüm mahallelere hizmet vermeye devam edip eğitimlerimize hız vereceğiz. Eğitimin asıl amacı kişilerin öncelikle kendilerini kurtarmasıdır" dedi.

Kaynak: anka