TACETTİN DURMUŞ

Kars’ta yaylalara çıkan köylüler, kuraklığın ardından sel ve dolu riski ile karşı karşıya kaldı. Kars ve çevresinde beş gün süreyle sağanak yağış bekleniyor.

Türkiye genelinde yaşanan kuraklık, Kars köylüsünü de vurdu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da hayvanlarını yaylalara çıkaran köylüler, kuraklığın ardından sel ve dolu riski ile karşı karşıya kaldı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün tahminlerine göre, Kars ve çevresinde bugün kuvvetli olmak üzere beş gün süreyle gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Kars'ın Digor ilçesine bağlı Bacalı ve Hisarönü’nde bir ay önce yaylaya çıkan köylüler, yayla sezonunun bu yıl erken biteceğinden endişeli. Kuraklıkla birlikte, tarlalarına ektikleri; arpa, buğday, yulaf ve korungayı tam olarak hasat edemeyen köylüler, hasat edilen miktarın ise verimsiz olduğunu söyledi.  

Kuraklığın tüm köyleri aşırı derece etkilediğine dikkat çeken yayla sakinleri; başta mazot, gübre ve tohum olmak üzere saman, ot, yem, yulaf, yonca, arpa ve buğday gibi ürünlerin fiyatının iki kat artmasına tepki gösterdi.

Kuraklık karşısında verilen desteklerin bir an önce açıklanması taleplerini yineleyen köylüler, açıklanacak kuraklık programının yerinden incelenerek sorunun tespit edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kars köylüsü halkın büyük bölümünün yaşamını tarım ve hayvancıkla sağladığına dikkat çekerek, hükümetin acil destek programını acilen verilmesini bekledikleri de söyledi.

 

 

Kaynak: anka