Kars’ın Selim İlçesi’ne bağlı Benliahmet Köyü’nde düzenlenen at yarışında, ilk kez yedi safkan İngiliz atı kar üstünde yarıştı.

Karlı ve bozuk zeminde eğersiz yapılan yarışta, jokey Engin Salgar’ın bindiği “Urfa Yıldızı” adlı at birinci oldu. Yarışa katılan atlardan biri sakatlandı. Tendonu kopan at, yarış dışı kalırken, sakatlanma nedeniyle yarış sonu için planlanan halay organizasyonu iptal edildi. 

Benliahmetliler, at sahipleri ve jokeyler sabahın erken saatlerinde yarış alanına gelmeye başladı. Safkan İngiliz atlarını köy meydanına çıkartan jokeyler, ısınma turunun ardından başlama noktasına geçti.

Yarışa katılan at sahipleri ve Benliahnet Köyü Atlı Spor Kulübü Başkanı Bekir Bozkurt köylerine kum pist yapılması için yetkililere çağrıda bulundu. Bozkurt, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Benliahnet Köyü Atlı Spor Kulübü’nün düzenlemiş olduğu yarışa 7 safkan İngiliz at katıldı. 5 tanesi Benliahmet Köyü’ne ait. Bir tanesi Iğdır Köyü’nden Dursun Koç’a, bir tanesi de Yukarı Kotanlı Köyü’nden Yakup Çeçen'in atı.

Parkur 6,5 kilometre, yalnız hayvanlarımız bu yöreye ve bu zemine uygun değiller. Hayvanlar çok sert koştuğu için bu taşlı yollarda hepsi sakatlanıyor. 2- 3 tane hayvanımız şu anda sakat. Yetkililerden bize bir kum pist yapmalarını istiyoruz. Bütün illerde kum pist var ama Kars’ta yok. Şu an Kars’ta 15 tane saf kan İngiliz atı var. Ama kum pistimiz yok. Kars’ta şu anda 4 tane atlı spor kulübü, 7 tane de cirit kulübü var. 2 yıldır bu ata sporunu tekrardan canlandırmak için çalışıyoruz."

"BU PİSTTE ZORLANMAMAK MÜMKÜN DEĞİL"

6.5 kilometreli zorlu pisti açık ara birincilikle tamamlayan Engin Salgar, birlik ve beraberlik mesajları vererek, at tutkusunun ve kültürünün yayınlaşması için çaba harcadıklarını söyledi.

Salgar, "Kendi atımı geçmek çok zor oldu açıkçası. Urfa Yıldızı gerçekten muazzam bir at. Keyif verdi bana. İnşallah bundan sonra da böyle devam edeceğiz. Böyle bir pistte zorlanmamak mümkün değil. Pist çok kötü. Devletimizden ricamız artık bir ana önce buna bir çözüm bulsunlar. Bir insan düştükten sonra yapmanın bir anlamı yok. Zaten biz soğuk kış ortamında yaşıyoruz. İklimimiz çok zor, devletimizi bize bir imkan sunsun" dedi.

Levent Çelik, “Atlardan biri tendonunu kopardı. Arkadaşlar şu anda onun başında. Yazık oldu adamın atına. Sağlık olsun kendine bir şey olmadı ama atı gitti. Daha kumlu bir pist olsaydı böyle olmazdı ve atlar daha güzel çalışırdı. Zemin don, bu atlar da burada fazla dayanmıyor. Pistlerin yumuşak ve kumlu olması gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: anka