Avrupa Atık Azaltım Haftası etkinlikleri kapsamında Karşıyaka Belediyesi ve TMMOB Çevre, Ziraat Mühendisleri ve Peyzaj Mimarları Odası’nın katkılarıyla düzenlenen ‘Organik atıklar doğaya dönsün’ konu başlıklı çalıştay, alanında uzman kişilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Atık yönetiminin önemini aktarmak, bilinçli tüketime dikkat çekmek, çevre sorunlarına yerel yönetimler penceresinden bakarak çözümler üretmek ve ‘ne yapabilirizi’ ortaya koymak amacıyla organize eden çalıştay dört oturumda gerçekleştirildi. Oturumların her birinde uzman kişilerce farklı alanlarda sunumlar yapıldı."ATIK BİR DERT DEĞİL, DEĞERDİR"

Çalıştayın başlangıcında konuşan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, “Bir taraftan tüketimimiz, varoluşumuz, nüfusumuzun artması, kentlerimiz ve kentlerde özellikle tüketen birer mekanizma olarak yarattığımız etkiler ile beraber bugün dünyada, ülkemizde ve her birimizin bulunduğu alanlarda bunun olumsuz sonuçlarını yaşıyoruz. Bu noktada artık var olmamızın sonuçlarının yarattığı bu yıkıcı etkilerle mücadele edebilmek adına tartışma noktasından eylemlere getirmek için çok daha büyük adımlar atmamız gerekiyor. Kentlerde yaşayan bireyler olarak kentlerimizin bu mekanizmanın en büyük parçası olması itibariyle de en çok tüketen, en çok atık üreten, kirlilik üreten, kaynaklarımızı kontrolsüz bir biçimde kullanan kentler üzerinden yerel yönetimler düzeyinden başlayarak sürecin tüm paydaşları olarak bu sürecin neresindeyiz ve neler yapabilirizi değerlendirmek zorundayız" diye konuştu.

AKAY: “BİR DÖNÜŞÜM GEREKİYOR”

Atık yönetiminin doğru bir biçimde gerçekleştirilmesinin gezegen için önemine değinen Adana Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay konuşmasında şunları söyledi:

“Dünyanın belki de en önemli konularından biri için buradayız. Kapitalizmin her şeyi bir meta haline getiren anlayışı ve ne pahasına olursa olsun daha fazlasını kazanmanın peşinde olması bizleri bugün ve gelecek için çok önemli sorunlarla karşı karşıya getirdi. Sanayi Devrimi ile birlikte fazla üretime bağlı olarak çok fazla tüketimin olduğu alanlarda bulunmaktayız. Bu fazla tüketim bizleri çevre kapasitesinin çok üzerine çıkartarak bugün çok önemli sorunlarla karşı karşıya bıraktı. Al, yap, kullan, at felsefesi ile bütün ham maddeler, kaynaklar bir şekilde yoğun olarak kullanıldı ve savruldu gitti. Bizler atık yönetimini düzgün şekilde sağlarsak bir yandan ekonomiye katkı sunacağız bir yandan da dünyamızı kurtarmış olacağız. Bütün çabamız bunlar üzerine kurulu, artık bir dönüşümün sağlanması gerekiyor. Bizler üretmek zorundayız, üretimden yoksun olmamız en önemli sorunlarımızdan birdir. Bu üretime yönelirken kaynakları doğru kullanmalı ve israf ettiklerimizi üretimde değerlendirmek zorundayız. Toplantımız da bunlarla ilgili olacak, emeği geçen herkese teşekkür ederim; umuyorum toplantıda değerlendirilecek, yaşama geçirilecek fazla miktarda görüşe sahip oluruz.”TUGAY: “DÜNYANIN SAHİBİ DEĞİL, PARÇASIYIZ”

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da çalıştaya yönelik fikirlerini belirttiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün bu salonda bugüne kadar yapılmış en güzel etkinliklerden birini gerçekleştiriyoruz. Göreve başladığımızdan bu yana çevre sorunları, atık yönetimi konularında bir anlayışı oturtmak için çabalıyoruz. Bu toplantıyı gerçekleştirirken bir yandan da hava olayları ile karşı karşıyayız. Kimi yerleri su basıyor, sorunlar yaşanıyor; İzmirliler bilir geçtiğimiz yıl da aynı şeyleri yaşamıştık. Denizin yükselmesi bir gerçek ama insanlar drenaj sistemlerinin yetersiz olduğunu düşünüyor, neden su basıyor sorusunun cevabını bulamıyorlar. Bir taraftan dünyanın çok önemli kurumları raporlar yayınlıyorlar, kutuplarda buzullar eriyor deniyor, sular yükseliyor yakında şehirler sular altında kalacak deniyor. Buna neden olan şey küresel ısınma, bunun da nedeni bireyler olarak dünyaya saldığımız karbon salınımı deniyor. Çok acıdır ki herkes kendini dünyanın sahibi sanıyor. Ama değiliz biz bu dünyanın bir parçasıyız; dünya bizi yok eder kendi varlığını sürdürmeye devam eder. Bu gerçeklerle yüzleşmek zorundayız, nerede hata yaptığımızı düşünmeli ve çözümler üretmeliyiz."

Kaynak: anka