İzmir'deki Karşıyaka Çarşı'nın revizyonu için yürütülen proje, "Tasarım Maratonu ve Öğrenci Yaz Okulu" açılış töreni ile başladı. 

Karşıyaka Çarşı’nın revizyonu için Karşıyaka Belediyesi tarafından yürütülen projenin en önemli etaplarından biri olan “Tasarım Maratonu ve Öğrenci Yaz Okulu” açılış töreniyle başladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mimarlık Fakültesi ile TMMOB’a bağlı Peyzaj Mimarları Odası, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir şubelerinin paydaşlığında gerçekleştirilen maraton üç hafta sürecek.

Organizasyonda, Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerin mimarlık, şehir ve bölge planlama, peyzaj mimarlığı ve endüstriyel tasarım bölümlerinde 3. ve 4. sınıfta okuyan 90 öğrenci yer aldı. DEÜ Mimarlık Fakültesi tarafından hazırlanan ve Çarşı’nın durumunu tüm yönleriyle aktaran stratejik eylem planı doğrultusunda tasarımlarını yapılacak. Sık sık sahaya inilerek esnaf ve vatandaşların görüşlerini alacak. Mimarlar ve akademisyenler de sunumlarıyla gençlere rehberlik edecek. Maraton sonunda jürinin seçeceği en başarılı tasarımlar, Karşıyaka Belediyesi tarafından Çarşı’nın revizyonu için hazırlanacak uygulama projesine de ışık tutacak.

"KENTSEL KONFORU ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ"

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay projeyi şu sözlerle anlattı:

“Bu, bizim için içinde umudu barındıran, yenilikçi olduğuna inandığımız ve hayalini kurduğumuz katılımcılığı kuvvetle içeren bir çalışma. Yaklaşık 1,5 yıldır devam eden bir değerlendirme süreci yaşadık. Değerli Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi hocalarımız, Türkiye’de muhtemelen yapılmamış düzeyde detaylı bir alan analizi ve bunun raporlamasını yaptı. Bundan sonraki süreci tartışmak için gittiğimiz meslek odalarımız da bizi büyük bir içtenlikle karşıladı. Bize önerilen Tasarım Maratonu fikrini büyük bir sevinçle kabul ettik. Normalde bu tür alan projelendirmeleri profesyoneller ile yapılır. Ama biz burada katılımcılığı, aynı zamanda bu alanda eğitim alan gençlerimizi öne çıkardığımız bir yöntemi uygulamak istedik.

Kentimizin çok önemli, simge bir alanını problemlerinden arındırmayı, düzeltmeyi ve yeniden tasarlamayı amaçladık. Yıkıp yeniden yapmıyoruz. Alandaki sorunları gidermeyi, düzenleme yapmayı ve kentsel konforu arttırmayı hedefliyoruz. Sorunları çözmek için akıl ve bilimden faydalanmak gerekiyor. Katılımcılığı mutlaka sağlamak, bilen insanlarla bir arada olmak gerekiyor. Bu çalışma ile bunu gerçekleştirdiğimize inanıyorum. Asla insanlarımızın içine sinmeyecek, göstermelik bir iş yapmayacağız. Kentimizin zaten var olan simge bir alanını, geçmişten gelen karakteristik özelliklerini koruyarak herkesi daha mutlu ve konforlu hissettirecek bir hale getireceğiz. Bütün Türkiye’ye örnek gösterilecek çok güzel bir çalışma yapacağız, buna çok inanıyorum. Bu sürece katkı veren herkese yürekten teşekkür ediyorum.”

 

Kaynak: anka