MUHAMMET FATİH BAŞCI

Antalya’daki Karanlıkdere Kanyonu Tabiat Parkı’na, 5'i dişi ve 2'si erkek olmak üzere 7 yaban keçisi bırakıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Mahmut Temel, "Önceki yıllarda burada çok fazla yaban keçisi yaşıyormuş ama maalesef kaçak avcılık yapılarak nesli tükenme noktasına gelmiş. Biz, yeniden burada, yaptığımız aşılama çalışmalarıyla yaban keçisinde güçlü bir popülasyon oluşturmak hedefindeyiz" dedi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü tarafından, Karanlıkdere Kanyonu bölgesinde kalan köylerin muhtarlarından gelen talep üzerine, geçmişte kanyonda yaşadığı bilinen yaban keçilerinin doğal yaşamlarını tekrar bu bölgede sürdürmeleri için aşılama çalışması yapıldı. Çalışma kapsamında, 5'i dişi ve 2'si erkek olmak üzere 7 yaban keçisi, Altınyayla ilçesine bağlı Ballık köyü sınırlarında Karanlıkdere Kanyonu’na salıverildi.

"GÜÇLÜ BİR POPÜLASYON OLUŞTURMAK HEDEFİNDEYİZ"

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Mahmut Temel, konuya ilişkin şunları söyledi:

"25 yıl sonra ilk defa doğaya yaban keçisi yerleştirme çalışması yapıyoruz. 2004 yılında, son yaban keçisi üretme istasyonumuz kapanmıştı. O günden beri doğaya yaban keçisi yerleştirme çalışması yapılmamıştı. Aynı zamanda Türkiye’de yapılan bir ilk çalışmayı yaptık. Yaban hayatından yakalamış olduğumuz yaban keçilerini yine yaban hayatına bıraktık. Bu bölgede bizim projemiz, toplam 25 yaban keçisini doğaya yerleştirmek. Karanlıkdere Kanyonu Tabiat Parkı bu açıdan çok güzel bir alanımız. Daha önceki yıllarda burada çok fazla yaşıyormuş ama maalesef kaçak avcılık yapılarak nesli tükenme noktasına gelmiş. Şu anda çok az sayıda var. Biz, yeniden burada, yaptığımız aşılama çalışmalarıyla yaban keçisinde güçlü bir popülasyon oluşturmak hedefindeyiz."

Kaynak: anka