ALİ GÜRELİ

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Basın İlan Kurumu’nda (BİK) Anadolu gazete sahiplerini temsil eden Mustafa Arslan’ın, Kısa Çalışma Ödeneği ile eleman çalıştırıp, gazetesine menfaat sağladığını, BİK yönetiminin de buna göz yumduğunu ileri sürdü. Arslan ise iddiaların doğru olmadığını belirterek “Gizli saklı bir şey yok” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Basın İlan Kurumu’nda daha önceki bazı yöneticilerin çok sayıda usulsüz işleminin ortaya çıktığını ve görevden alındıklarını anımsattı.

Karaca, 2019 yılı içerisinde BİK Yönetiminde Anadolu Gazete Sahiplerini temsil eden kurul üyesi Mustafa Arslan’ın, “Konya’da yayınlanan kendine ait gazeteye 6 ay boyunca kısa çalışma ödeneği uygulattığını” öne sürdü. 

Karaca, “Mustafa Arslan'ın böylece devletten 300 bin lira civarında menfaat sağladığını”, “Basın İlan Kurumu yetkililerinin de bu uygulamaya göz yumduğunu” iddia etti.

Karaca’nın açıklaması şöyle:

“Yönetmelik uyarınca olağanüstü haller hariç resmi ilan alan gazeteler, zorunlu kadrolarında çalışan işçilerini 30 günün altında gösteremezler. Durum böyle iken BİK Anadolu Gazete sahipleri temsilcisi ve BİK Yönetim Kurulu Üyesi görevinde bulunan Mustafa Arslan, Konya’da yayınlanan gazetesi Yenigün’de çalışan elemanlarını 6 ay süre ile kısa çalışmada göstermiş, devletten 300.000 TL civarında haksız kazanç sağlamış, bu yönetmeliğe aykırı uygulamaya Basın ilan kurumu yetkilileri göz yummuşlardır. Anadolu basınının sorunlarını çözmek için görev yapması gereken Mustafa Arslan kendine çalışmıştır, Anadolu Gazeteleri de sıkıntı içinde yaşam mücadelesi vermeye devam etmektedir.

"ÇÖZÜM YERİNE HAKSIZLIK”

Mustafa Arslan ve ekibi yıllardır sıkıntı içinde olan Anadolu Gazete sahiplerini yalanları ve baskıları ile kandırarak destek almış, defalarca Anadolu Gazeteleri BİK Temsilcisi seçilmiş ancak Anadolu basının sorunları ile ilgilenmemiş ve çözüm kurumu olan BİK yönetiminde de hiçbir öneri getirmemiştir. Mustafa Arslan, yönetmenliğe aykırı devletten destek almanın yanında yılda 40-50 bin lira civarında oturum ücreti alarak Anadolu basınını temsil etmek ve çözüm üretmek yerine haksız ve hukuksuzluk yaparak menfaat sağlayarak önemli bir suçu işlemiştir.”

"YENİ YAYIN SAYILMALI"

Yılmaz Karaca açıklamasında, BİK Genel Müdür Rıdvan Duran’ın olaya el koyarak yönetmeliğin şartlarını uygulamasını istedi. Karaca, “Yenigün Gazetesi’nin haksız kazançları geriye alınmalı, gazete yeni yayın sayılmalı, 2019 yılı son ayları ile  2020  yılı ilk dört ayında  yönetmenliğe aykırı diğer kısa çalışmadan yararlanan  gazetelerin de tespit edilerek  gereğinin yapılmasını beklemekteyiz. Bu skandal uygulamayı sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

MUSTAFA ARSLAN: "İDDİA DOĞRU DEĞİL"

Arslan, ANKA Haber Ajansı’nın iddialara ilişkin sorusu üzerine 2019 Ekim ile 2020 Nisan ayları arasında kısa çalışma ödeneğinden, başka gazetelerin de yararlandığını söyledi. Arslan, “O dönemde kısa çalışma ödeneğinden benim gazetemde çalışan 10 muhabir yararlandı. Örneğin Yeniçağ ve Konya Postası da yararlandı. Gizli saklı bir şey yok. Başvuru yapan gazete yararlandı. İddia edilen 300 bin lira da doğru değil” dedi.

Kaynak: anka