TUNAKAN YILDIRIM

Karabük’te Öğlebeli-Kartaltepe, Esentepe-Yaylacık, Beşbinevler-Yenimahalle arasında sefer yapan üç özel halk otobüsü işletmecisi, akaryakıt fiyatlarına gelen zamların ardından yolcu taşımacılığını bıraktı.

Karabük merkeze bağlı Öğlebeli-Kartaltepe, Esentepe-Yaylacık, Beşbinevler-Yenimahalle arasında sefer yapan 3 özel halk otobüsü işletmecisi akaryakıt zamlarının gelir-giderlerini karşılamaması sebebi ile 1 Aralık 2021 tarihinde yolcu taşımacılığını bıraktı.

Karabük Özel Halk Otobüsleri İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Recep Savurat; 27 otobüs işletmecisinden 3 tanesinin işi bıraktığını belirtti. Savurat, şunları söyledi:

"İşletmecilerimiz kendi isteği ve belediyeye başvuruları ile 1 Aralık 2021 itibarıyla çalışmalarına son verdiler. 3 tane işletmecimiz bıraktı. Bunlar hat 4 Öğlebeli-Kartaltepe, hat 7 Esentepe-Yaylacık, hat 14 Beşbinevler-Yenimahalle saat başı aracımız kendi isteğiyle artık yani gelir-giderlerini karşılayamadığından dolayı işletmeleri mecburiyetten dolayı bırakmak zorunda kaldılar.

BIRAKMAMIZDAKİ EN BAŞ ETKEN AKARYAKITA GELEN ZAMLAR

Bırakmamızdaki en baş etken akaryakıta gelen zamlar. Tabi bunun yanında haricen amortisman harcamalarımız da çok arttı. Yani araçlarımızın günlük bakımlarından dolayı, yağ değişimleri, lastik fiyatlarımız, akaryakıt fiyatlarımız, vergilerimiz, yedek parça...

Bunlar bizim kalem kalem en ağır giderlerimizden biri. Bunlarda da fahiş artışlardan dolayı ne yazık ki işletmeyi artık sürdüremez hale geldik. 2020 yılı mart ayında pandemi süreci başladı. Pandemi sürecine girmeden bir aracımızın yağ değişimi 800, bin liraya biterken şu anda bin 800 2 bin liralara bitiyor. O zamanki 1 litre mazotumuz 5 lira 70 kuruşken şu anda 9 lira 40 kuruştan akaryakıt alıyoruz. 1 lastiğimiz 2 bin- 2 bin 500 lira arasındayken şu anda bir lastiği 5 bin- 5 bin 500 liraya anca alabiliyorsunuz. Parça fiyatlarımız yüzde 200-300 artış oranlarına geldi. Şu andaki şartlarda esnafımızın bu işi sürdürebilmesi çok zor, imkansız hale geldi ne yazık ki.

“ARTIK BORÇLA BORÇ KAPATIR HALE GELDİK”

Zaten bir buçuk senedir yorgun olan bir esnaf gurubuyuz. Kapanmalarla, yüzde 50 çalışma kapasitesi sınırlandırılmasıyla, okulların kapalı olduğu, hareketliliğin tamamen bittiği, sokağa çıkma yasağıyla vs. Bir buçuk senemiz bizim zaten böyle geçti. Ne yazık ki günlük yaşayan bir esnaf gurubuyuz, bu da demek oluyor ki günlük kazancı ile borçlarını ödeyen, evlerini geçindirmeye çalışan bir esnaf grubuyuz. Şimdi öyle bir hale geldik ki devlete borcumuz, belediyeye borcumuz, bankalara borcumuz, artık borçla borç kapatır hale geldik. Bu da bir yere kadar gidecek, şu anki durumumuzla artık bu bizim son anımız yani. Çoğu esnaf arkadaşımızın son anına geldiği an.

Şu anda 3 işletmecimiz bıraktı ama emin olun bu rakam 6-7'leri bulacak belki daha fazlaları bulacak mecburiyetten dolayı. Çarkı çeviremeyince artık her yere borçlanıyorsunuz. Aracınıza koyacak akaryakıt alamaz hale geleceksiniz belki de. Karabük şartların 12 metre büyük araçlarla işletmemizi biz sürdüremiyoruz. Küçük arabayla, büyük arabanın yaktığı akaryakıt fiyatı bir değil. Küçük araba günlük 40-50 litre akaryakıt yakarken, büyük arabalar 150 litre mazot yakıyor 1 lira zam geldiğinde 150 lira fark ediyor. 27 işletmecimiz vardı dün 3 tanesi bıraktı şu anda 24 işletmecimiz var bunlardan 5 tanesi üniversite KYK'lar bölgesine çalışıyor.

Şu anda 19 tane aracımız çarşı merkeze geliyor. Yıl başına kadar bu sorunlarımıza çözüm bulamazsak yani emin olun ana arterlerdeki işletmeciler bile bırakmak sorunda kalacak."

Kaynak: anka