SEFA GARDİYANOĞLU

Danıştay; Kocaeli’nin Kandıra ilçesindeki Sungurlu Barajı için verilen ÇED Raporu’nun iptali yönündeki mahkeme kararını onadı.

Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde yapılması planlanan Sungurlu Barajı ile ilgili ilk ÇED Raporu’na yönelik daha önce, idare mahkemesi ve Danıştay tarafından iptal kararı verilmişti. Ekim 2019’da baraj için ikinci ÇED Raporu hazırlanmış ve 2020 yılının Nisan ayında “ÇED olumlu” kararı verilmişti. Bölge halkı, ikinci ÇED Raporu’nun da iptali için dava açmıştı.

İstanbul 12. İdare Mahkemesi, 26 Kasım 2021’de verdiği kararda, Sungurlu Baraj Projesi ile ilgili ÇED raporunu iptal etmişti. Devlet Su İşleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, idare mahkemesinin kararına itiraz etmişti.

İtiraz, Danıştay 6. Dairesi tarafından değerlendirildi. Daire, “iptal kararının yürütmesinin durdurulmasını gerektirecek bir neden bulunmaması” değerlendirmesi ile idarenin başvurusu reddetti. Böylece, Sungurlu Barajı ile ilgili hazırlanan ikinci ÇED Olumlu Raporu da iptal edilmiş oldu.

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu, mahkeme sürecinde yaptığı açıklamada, projenin yapılması halinde, pek çok mahallenin “haritadan silineceğini” açıklamıştı.

 

Kaynak: anka