AHMET ÜNSAL

Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, "Geçen yıl Manisa’dan gelen şikayetlerin büyük kısmı MASKİ (Malatya Su ve Kanalizasyon İdaresi) ile ilgili. Bununla ilgili verdiğim tavsiye kararına belediye uyuyor ama sorun tamamen çözülmüş değil" dedi.

Kamu Denetçiliği Kurumu Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ve kamu denetçilerinden oluşan heyet, Manisa’da “Ombudsman Halkla Buluşuyor” programı kapsamında basın mensupları ile bir araya geldi. Malkoç, Türkiye’de 15’e yakın kurumun halkın şikayet ve taleplerini dinlediğini belirtti. Malkoç, “En çok bilinen kurum CİMER’dir. CİMER’e 2021 yılında 6,5 milyon başvuru gelmiştir. İçişleri Bakanlığı tarafından valilik ve kaymakamlık bünyesinde kurulan Açık Kapılara 1 milyon insan müracaat etti. Başvuruların yüzde 90’ ı olumlu sonuçlanmıştır” dedi.

MALKOÇ “VATANDAŞ EN ÇOK ADALET BAKANLIĞI VE BELEDİYELERDEN ŞİKAYETÇİ” 

Kamu Denetçiliği Kurumuna 2021 yılında yapılan başvurulardan bahseden Malkoç, “Bize 2021 yılında 20 bin civarında başvuru geldi. Bize yapılan başvuruların sırası değişiyor. Bazen eğitim ilk sırada oluyor, bazen belediyelere yönelik şikayetler birinci sırada oluyor. Zaman zaman SGK veya Adalet Bakanlığı’na şikayetler…” dedi.

“MANİSA İÇİNDE EN ÇOK ŞİKAYET MASKİ İÇİN GELİYOR” 

Manisa’dan gelen şikayet ve başvurularda Manisa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan MASKİ ve özellikle su sayaçlarıyla ilgili şikayetlerin ilk sıralarda yer aldığını açıklayan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Manisa hakkını, hukukunu bilen ve bu anlamda hakkını arayan illerimizin başında geliyor. Bize yapılan başvurularda Türkiye ortalamasının üzerinde bir başvuru aldık Manisa’dan; 1132 başvuru aldık. Bunların bir kısmı özellikle MASKİ ile ilgili, sayaçlarla ilgili olduğu için belki biraz yüksek görünüyor. Geçen yıl Manisa’dan gelen şikayetlerin büyük kısmı evet MASKİ ile ilgili. Bununla ilgili verdiğim tavsiye kararına belediye uyuyor ama sorun tamamen çözülmüş değil. Önemli değil hangi konuda şikayet edilip edilmemesi. Önemli olan Manisa’daki insanımızın veya Türkiye’nin herhangi bir ilinde insanımızın bu Kars’ta olabilir, Hakkari’de olabilir, Trabzon’da olabilir. Bu konuda ben haklıyım, hakkımı arıyorum diyen ilgili kurumlara başvurmasıdır. Hak arama kurumu olan Kamu Denetçiliği Kurumu için önemli olan bu.”

“9 YILDIR KURUM OLMASINA RAĞMEN TAVSİYE KARALARINA UYMA ORANI YÜZDE 79’U GEÇTİ AVRUPA’DA BU ORAN YÜZDE 80” 

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun bağımsız ve tarafsız bir kurum olduğunu kaydeden Malkoç, şunları söyledi:

“Çalışma esnasında hiçbir mevki talimat ve tavsiyede bulunamaz. Diğer bir yönüyle idare yol gösteren dostane çözüm sunan bir kurum. 9 yıldır kurum olmasına rağmen tavsiye karalarına uyma oranı yüzde 79’u geçti. Avrupa’da ise bu oran yüzde 80. Biz iyi bir çalışma yaptık. Sadece karar vermekle kalmıyoruz. Karardan önce ilgili bakanlıklarla ilgili kurumlarla görüşüyoruz. Karar verdikten sonra bu kararın takibini yapıyoruz. Anayasal bir kurum. Parlamento seçiyor bu kurumu. Yerel siyasetçilerden milletvekillerinden herkes bize başvuruyor. 25’ e yakın milletvekilinin bize müracaatı var. Bunlar çeşitli konular ve kendi ilindeki sorunlar içeriyor. Bize göre yasama kapsamında olan konuşlarda bile bize başvurabiliyorlar. Durumdan vazife çıkarmak iyi bir şey değil. 28 Şubat’ta bunu yaptılar ve bunu yapanların başına sıkıntılar geldi. Biz de kurum olarak yasal sınırlarımız içerisinde görev yapıyoruz.”

“TELEVİZYON VE SOSYAL MEDYADAKİ TARTIŞMALAR İNSANIN CANINI ÇOK SIKIYOR” 

“Türkiye inanılmaz bir hareketlilik içinde. Bu siyasi tartışmalardan görüyorsunuz. Hatta televizyon ve sosyal medyadaki tartışmalar insanın canını çok sıkıyor. Çünkü ehil olmayan, bilgisi eksik olan insanlar lüzumlu, lüzumsuz yorumlar yapıyor. Hatta televizyonlarda en az bilen arkadaşlar, en çok programa katılan konuşan arkadaşlar oluyor, yoruyorlar insanı. Bir karikatür var bir arkadaşına dönüyor, ‘Ya bu cehalet ne güzel bir şeymiş diyor’. Arkadaşı, ‘Cehaletin nesi güzel’ diyor. ‘Öyle deme, her konudan anlıyorsun, her konuda konuşuyorsun’ diyor. Maalesef böyle arkadaşlarımız var ama bunlar bir tarafa Türkiye inanılmaz bir şekilde mesafe alıyor, ilerliyor ve gelişiyor. Geliştikçe de sorunlar ortaya çıkıyor. Bu lüzumsuz tartışmalara katılmadan, daha iyisini nasıl yaparız, bunun gayreti içerisinde olmalıyız.”

Kaynak: anka