Muratpaşa Belediyesi, Antalya’nın tarihi kent merkezi Kaleiçi’nde yeni bir atık yönetimi dönemi başlatıyor. Yeni dönemde, ayrıştırılan ambalaj atıkları işletmelerden tek tek toplanacak, iş yerinde ambalaj atığı biriktirme imkanı olmayan esnaf ise beş noktada yer alan atık toplama otomatlarını kullanacak.   

Yeni dönemde, işletmeler ambalaj atıklarını, yemek artıkları, sebze ve meyve kabukları, peçete, havlu kağıt gibi diğer evsel atıklardan ayrıştıracak ve ayrıştırılan atıklar, Muratpaşa Belediyesi ekiplerince iş yerlerinden tek tek toplanacak. Ekipler, her gün 00.00–08.00 ve 13.30-15.30 saatleri arasında işletmeleri dolaşarak ambalaj atıklarını alacak. Ancak, belirlenen saat dışında ambalaj atıklarını atma gereği duyan ya da işletmesinde atıkları biriktirmek için yeri olmayanlar için atık otomatları devreye girecek.

DİJİTAL ANAHTARLIKLA AÇILACAK

Gelecek haftadan itibaren esnafa dağıtılmaya başlayacak dijital anahtarlıklarla çalışacak otomatlar, Kaleiçi’nde beş noktaya yerleştirildi. Otomatlar, Barbaros Mahallesi’nde Kandiller Sokak üzerinde 2 noktada, Kılınçarslan Mahallesi’nde Ömer Efendi ve Fırın sokaklarda ve Selçuk Mahallesi’nde Karadayı Sokak’ta yer alıyor. 

ENERJİSİ GÜNEŞTEN

Muratpaşa Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden Bersu Erdoğdu, otomatların enerjisini güneşten sağladığını belirterek, “İşletme yetkililerine verilecek özel tasarlanmış anahtarlıklarla manyetik alana anahtarlık okutulacak. Hazne otomatik olarak açılacak ve ambalaj atıkları yerleştirildikten sonra yine el okuması ile hazne kapatılacak. Kutu dolduğunda tarafımıza uyarı mesajı gelecek. Ekiplerimiz hemen gelip boşaltacak” diyerek sistemin nasıl çalışacağını anlattı.

"DESTEKLİYORUZ"

Kaleiçi’nde sistemin deneme çalışmalarına katılan kafe işletmecisi Fatih Doğan ise projeyi olumlu karşıladığını belirterek, “Çevremizi her şekilde korumalıyız. Elimizdeki atıklarımızı geri dönüşüme bıraktığımız zaman bunlar bize tekrar faydalı olarak geri dönecektir. Bu tür projeleri destekliyoruz” dedi.  

 

Kaynak: anka