UFUK KEKÜL

Kademeli normalleşmenin üçüncü etabına ilişkin yayımlanan genelge ile dün (1 Temmuz) kahvelerde oyun yasağı kalktı. Giresun’da da kahveler sabahın ilk saatlerinde ortamı ve oyun oynamayı özleyenlerle doldu. Kahveci esnafı da yeni dönemle ilgili devletten yardım beklediklerini açıkladı.

Giresun’un Tabaklar geçidinde kahve işletmeciliği yapan Erdal Akar, müşterilerine kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını bildirdi. Akar, “İlk defa açtık, bismillah dedik. 16 aydır yatıyoruz, kazanlarımız paslandı. Devletten yardım bekliyoruz. Müşterilerimiz memnun, açılması onlara moral oldu” dedi.

Giresun Kahveciler ve Otelciler Odası Başkanı Ercan Ayhan da, kahvecilerin 16 aydır işletmelerinin kapalı olduğunu ancak vergilerin, sigortaların, işçi paralarının, kira ve stopajın devam ettiğini belirterek bundan doğan mağduriyetin giderilmesini istedi. Kendisi de kahveci esnafı olan Ayhan, “Kapalı ve yasaklı olan esnaf Covid’den dolayı çok zor duruma düştü. Kiralık evlerde oturuyorlar. Hayatlarının giderleri bu 16 ay da devam etti. Fakat 1 TL girdileri yoktur. Giresun’daki esnaflar çok büyük sıkıntılar çekti. Devletin verdiği krediler, hibe destekler yeterli değil. 16 aylık gidere 1 ay destek verdiler” diye konuştu.

“KAZANLAR PASLANDI, ÇAY-ŞEKER VERSİNLER”

“Pandemide kahveci esnafı Covid’i yaymadı. Çünkü ilk günden kahvehaneleri kapattılar. Buralardan bulaş olmadı. Kağıt para bozuk para elde dolaşıyor oradan bulaşmıyor da kahvehanelerden mi bulaşıyor?” diye soran oda başkanı Ercan Ayhan daha sonra şunları söyledi:

“1 Temmuz’da kalkan yasaklar inşallah geri gelmez. Kahveci esnafı 16 ay sonra işyerine gittiğinde hiçbir malzemesini kullanamadı. Rutubetten nemden TV’ler çalışmıyor, kazanlar pas kireç tutmuş, masalar, sandalyeler kırık. Bunları açmak için destek şart. Esnaf çay şeker alacak durumda değil. Nasıl bu ortamda hizmet verecek? Hükümetimizden özellikle kahveci esnafımıza işyerini açabilmesi için destek vermesini bekliyorum. Hibe versinler veya hatta para vermesinler malzeme çay şeker desteği versinler. Çay kazanı, TV almamızı sağlasınlar.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Oyun oynayanlar detay

* Kahveci esnafı Erdal Akar

* Giresun Kahveciler ve Otelciler Odası Başkanı Ercan Ayhan

Kaynak: anka