İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte servis denetimlerini yoğunlaştırdı. Denetimlerde, belirlenen kriterlere uymayan servislere para cezası uygulanırken çalışma ruhsatı bulunmadığı halde öğrenci taşıyan bir servis aracı da trafikten 60 gün süreyle menedildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı Zabıta Trafik Şubesi, yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte okul servislerine yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararları ve servis yönetmeliklerindeki hükümler doğrultusunda yapılan denetimlerde, bazı servis araçlarında kriterlere uyulmadığı tespit edildi. Araçlarda rehber personel (servis annesi) bulunup bulunmadığının yanı sıra, kemer kontrolü de yapıldı. Ekipler, araçlarda bulunması gereken yangın tüpü ve benzeri güvenlik ekipmanını da kontrol etti.

Kurallara uymayan servis araçlarına, Belediye Emir ve Yasakları Yönetmeliği’ne göre işlem yapılarak 472’şer lira para cezası uygulandı. Çalışma ruhsatı bulunmadığı halde öğrenci taşıyan bir servis de trafikten 60 gün süreyle menedildi. Aracın evraklarını tamamlaması halinde 60 gün sonra yeniden çalışabileceği belirtildi.

“REHBER PERSONEL OLMADAN ARAÇ ÇALIŞTIRILMAZ”

Zabıta Trafik Şube Müdürü Fatih Toprakdeviren, uzun bir aranın ardından okulların açıldığını ve zabıta ekiplerinin de öğrencilerin can güvenliğini sağlamak için görev başında olduğunu söyledi. İzmir'in birçok noktasında yapılan denetimlerin süreceğini söyleyen Fatih Toprakdeviren, “Araçtaki kemerler, yangın söndürme tüpüne varana kadar tüm kontrolleri yapıyoruz. 2021-2022 öğretim yılı ile ilgili daha önceden başvurusu geciken araçlar var. Tüm bunlarla ilgili gerekli yasal işlemler yapıldı” dedi.

Çocukların güvenli ve sağlıklı bir şekilde okula gidip gelmesi için çabaladıklarını ifade eden Fatih Toprakdeviren, ailelerin dikkat etmesi gereken noktaları da şu sözlerle anlattı:

“Araçlarda servis annesi olarak anılan rehber personel çok önemli. Servis annesi olmadan araç çalıştırılamaz. Aileler özellikle bu konuda duyarlı olmalı. Ayrıca koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında servislerde koltuklar biri dolu biri boş olmalı. Çocuklar maskeli binmeli. Çocukların emniyet kemerleri takılı olmalı. Araçlarda dezenfektan ve yedek maske bulundurulmalı.”

Kaynak: anka