MELİS ANTER

İYİ Parti Genel İdare Kurulu üyesi Sevin Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın halk plajı projeleri kapsamında Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı İçmeler Mahallesi’ndeki yedi dönümlük plajda yeni bir rant alanı projesi hayata geçirildiğini iddia etti.

Marmaris’te yaşayan Çağlayan, konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda; ihaleyi 10 milyon 200 bin liraya alan firmanın plajı, 11 Haziran’daki açılışa yetiştirmeye çalıştığını ve kıyıda ücretsiz olacağı kamuflajı ile inşa edilen plaj ve birçok tesisin TURAS şirketi tarafından işletileceğini söyledi.

Çağlayan, burada amacın bir halk plajı yapmak olmadığını, yeni bir rant alanı projesinin açılmış olabileceğine dikkat çekti. Çağlayan, yetkililere şu soruları yöneltti:

“Öncelikle kararname çıkartarak yapılan bu işler Kıyı Kanunu ve İmar Kanunu ile uyumlu mu? Kanun diyor ki, sahil şeritlerinin birinci bölümünü içeren uygulama imar planları, tümüyle açık alan olarak toplumun kullanımına tahsis edilecek şekilde düzenlenir. Bu alanlarda sadece yaya yolları, gezinti ve dinlenme alanları, seyir teras ve alanları ile bu yönetmeliğin 4. maddesinde tanımlanan rekreatif amaçlı kullanımlar ile bu yönetmeliğin 13. maddesinde belirlenen yapı ve tesisler yer alabilir. Bu alan içinde toplumun yararlanmasına açık yapılar da dahil olmak üzere başka hiçbir yapı ve tesis yapılamaz.

Şimdi bu kanun maddesi ve 24.10.2020 tarihli değişiklikle Kıyı Kanunu’nun uygulanmasına dair yönetmelik 12 ve 17.  maddelerine göre belediye veya Turizm Bakanlığı’nca onaylanan bir uygulama planı var mı? Bizim bildiğimiz üzere plan hükmünde böyle bir yer yok. Varsa yetkililerden cevap bekliyoruz.

İstinat duvarı yapmak için nasıl bir doğa katliamı oldu? Toprak kaymaları oldu mu? Kaç ağaç devrildi?

İnanması güç olan durum buranın ücretsiz olacağı. Kaç tane restoran ve büfe burada çalıştırılacak? Buralar kim ya da kimler tarafından işletilecek? Bakanlık iştiraki bir firmanın işleteceği söyleniyor, kimin nesidir bu firma? Bu plaj 2 bin kişiye hitap edeceği açıklanan ve ücretsiz olacağı söylenen plajda mesela şezlonglar için ücret ödenecek mi? Su sporları işletmesi için kime söz verildi? Bu soruların cevaplarını aldığınızda İçmeler’de yapılan plajın aslında rahatlıkla bir rant alanına dönüşebileceğini görürsünüz.”

“YAPILAN İŞ, SEÇİM ÖNCESİ YANDAŞA RANT SAĞLAMAK İÇİN BİR HAMLE”

Antalya ve Muğla’da büyükşehir belediyelerini kaybeden AKP’nin, kararnamelerle kıyılarda yeni düzenlemelere giderek belediyeleri devre dışı bırakmak için hamleler yaptığını vurgulayan Çağlayan, şunları söyledi:

“Kararnamelerle yönetilen bir ülke olabilir mi? Cumhurbaşkanı bir gece Resmi Gazete’de kararname yayımlatıyor, ertesi sabah kıyılarda çalışmalar başlıyor. Öyle bir hırsla saldırıyorlar ki bundan sonraki nesillere nefes alacak alan bırakmıyorlar. Yapılaşmaya ve ranta açılan alanlar için kılıflar hazırlanıyor. Ancak hiçbiri kanunlar ile örtüşmüyor. Yapılan işler rant amaçlı. Halka ücretsiz dense de bu büyük bir kandırmaca. Görünen o ki; Yapılan iş tamamen seçim öncesi yandaşa rant sağlamak için yapılan yeni bir hamle.”

 

 

Kaynak: anka