YUSUF EREN

Siirt'te elektrikli soba satıcıları, elektrik zamlarından dolayı işlerinin önemli oranda düştüğünü söyledi. Esnaf Mahmut Güzel, "Geçen sene bu vakitte 50-60 adet satıyordum. Şimdi 10 adet, 12 adet satmışım. Artık günlük yaşıyoruz bu zamlardan sonra. Neyin ne olacağı belli değil ki. Bilmiyoruz ne yapacağız, biz de şaşırdık. Ben mala bakıyorum, mal bana bakıyor" dedi.

TÜİK verilerine göre, 2018'den bu yana mesken abonelerinin elektrik faturaları yüzde 122 civarında zamlandı. Elektrikli soba satıcıları bu fiyat artışları nedeniyle insanların elektrikli ısıtıcı almadığını, ürünlerinin fiyatlarının da TL'deki değer kaybı sonucu sürekli arttığını anlattı.

Satışların beklenilen sevide olmadığını söyleyen esnaf Mahmut Güzel, şunları söyledi:

"Fiyatlar yükselmiş. Elektriğe de zam gelmiş haliyle. Yüzde 50’lere 60’lara varmış zamı elektriğin. Sobaya da zam geldiği zaman haliyle insan biraz düşünerek alıyor. Çok lazım omazsa, lüzumsuz kimse almaz. Ama lazım olduğu zaman da millet alır. Çok gerekli olmadığı zaman almaz kimse. Haliyle gerektiği zaman millet alıyor ama pahalı. Yüzde 60 zam gelmiş. Bu sene geçen seneye oranla yüzde 60 zam gelmiş. Her yüz lirada 60 lira zam yemiş. 500 liralık bir sobaya düşün ne kadar gelmiş. 250-300 lira zam gelmiş. İyi bir soba almak isterseniz 1050 liradan aşağı yok. Kumandalısı olsun, kumandasızı olsun. İyi ürünler pahalı ama normal ürünler var biraz uygun ama istediği verimi alamıyor müşteri o kötü üründen. O yüzden milletin alım gücü azalmış. Hayırlısı olsun. Biz de satmaya çalışacağız. Bekliyoruz havalar soğursa satış olur ama istediğimiz seviyede değil."

"MAL BANA BAKIYOR, BEN MALA BAKIYORUM"

Her şey artmış. Günlük alıyoruz biz de. Eskiden 50 adet alıyordum. Şimdi 20 adet alıyorum. 50 adet alamıyorum" diyen Güzel, söyle devam etti:

"Geçen sene bu vakitte 50-60 adet satıyordum. Şimdi 10 adet, 12 adet satmışım. Stoğumuzu yapmışız bekliyoruz. Olursa iyi olur. Olmazsa da yapacak bir şey yok. Biz de kiramızı ödüyoruz. İnşallah satarız kiramızı öderiz. Şimdi stok yapma şansımız da yok eskisi gibi. Her şey artmış. Günlük alıyoruz biz de. Eskiden 50 adet alıyordum. Şimdi 20 adet alıyorum. Her şey çok zam yemiş. Biraz paran olması lazım ki ürünü alabilesin; o da yok.

Her şey zam yemiş. Alamıyoruz ki bir şey. Artık günlük yaşıyoruz bu zamlardan sonra. Neyin ne olacağı belli değil ki. Bilmiyoruz ne yapacağız; biz de şaşırdık. Şu anda oturuyoruz bir birimize bakıyoruz. Ben mala bakıyorum, mal bana bakıyor."

"ZAMLAR MÜŞTERİNİN BİLİNÇALTINA YERLEŞMİŞ"

Geçen yıla oranla satışların yüzde 80 azaldığını belirten Güzel, şunları ekledi:

"Zaten kafada yerleşmiş zam gelmese bile zam gelmiş diyor. Her şeye zam geldiğini biliyor. Girdiği zaman o şeyle giriyor zaten. Zamlı giriyor. Kafasında o zam var. Biliyoruz artık. Bilinçaltına yerleşmiş artık o müşterinin. Girdiği zaman korkarak giriyor. Tereddütlü giriyor. Lazım olan şeyi de almak zorunda. Fiyat söylediğiniz zaman çok fark etmiş, geçen sene böyle değildi diyor. Çok farketmiş ama. Böyle bir şey ben ilk defa görüyorum. Hakikaten de çok yüksek fiyat. Eskiden bir el arabacı bile dolap alabiliyordu, televizyon alabiliyordu. Şimdi lüks artık.

Evdeki eşyalarınıza sahip çıkın diyorum. İyi bakın özene özene bakın artık o eşyanıza. Artık millet evdeki eşyaya daha fazla değer verecek. Eskiden nasılsa alırız, bozulsa alırız. Şimdi şansımız da kalmadı. O olay da bitti artık. Yüzde 20 satış yapabiliyoruz. Geçen yıla göre yüzde 80 düşmüş. Yüzde 20 ile sürünüyoruz şu anda."

''GEÇEN SENE 100 TANE SATIYORDUK ŞİMDİ 20 TANE SATIYORUZ''

Elektriğe gelen zamlar nedeniyle satışların azaldığını ifade eden elektrikli soba satıcısı Rıdvan Demir ise şunları söyledi:

"İşler bayağı durgundur. Elektrikli sobalarda geçen seneden mesela yüzde 30 düştüler. Geçen sene 100 tane satıyorduk bu sene 20 tane, 30 tane satıyoruz. Fazla satılmıyor. Elektrik pahalılandı diye. Eskiden elektrik ucuzdu millet alıyordu, kullanıyordu. O zaman da çok güzel para kazanıyorduk ama şimdi artık kazanamıyoruz. Şimdi 120 liradır. 100’e de veriyoruz. En pahalısı 400 lira. O da şişleri kalın olduğu için. Isısı daha fazladır. Eskiye göre şimdi çok düşüktür. Eskiden daha iyidi, şimdi daha düşüktür. Ayda o zaman 5-6 tane satıyorduk, şimdi 2 tane ancak satıyoruz. Bayağı düştü. Doğalgaz kullananlar tercih ediyor. Çünkü doğalgazı kullanamıyorlar. Fazla yüksek fatura geliyor. Onlar tercih ediyor."

 

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Mahmut Güzel (Esnaf)

* Rıdvan Demir (Esnaf)

 

Kaynak: anka