KÜBRA KAŞ

Antalya’nın Alanya ilçesinde 23 bin TL'lik kira borcunu ödeyemeyince hapis cezasına çarptırılan esnaf, sosyal medyada “intihar edeceğini” duyurunca gözaltına alındı. Alanya esnaf temsilcileri “Durum çok kötü” diyerek intihar vakalarının önüne geçmek için hükümete seslendi.

Alanyalı P.Y., dün yerel bir gazetenin sosyal paylaşım hesabına, "Selamlar. Ben Alanya’da Cuma Pazarı, Al Döner arkasındaki hamam işletmesi sahibiyim. Yarın saat 14.00’te hani 2'de intihar edeceğim. 23 bin TL kira yüzünden taahhüdü ihlal ettim. Kaymakam, Emniyet Müdürü ve Belediye Başkanı duysun. Saygılarımla" mesajını yazdı.

Polise verilen bilgi üzerine P.Y., gözaltına alındı, ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından serbest bırakıldı.

“ESNAF ŞOV YAPMIYOR, GERÇEKTEN ZORDA”

Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Demir, “Ekonomik olarak çıkmaza giren esnaflar artık ne yapacağını şaşırdı. İntihar etme seviyesine gelen esnaflarımız var. Hakikaten esnaf orada şov yapmıyor. Esnaf gerçekten çok zor durumda” dedi. Demir, şöyle devam etti:

“BİRİ DEĞİL HEPSİ ÇARESİZ”

“Geçen gün çarşıda karşılaştığım bir esnaf ‘Başkanım dairemi sattım, dükkânımı sattım, bugün de arabamı sattım, satacak bir şeyim kalmadı’ dedi. Yani esnafın sadece biri değil, hepsi çaresiz. Bir an önce hükümetin yapılabilecek olan ne varsa yapması lazım. Yoksa durum çok kötü.”

“SAĞLIK ÖNEMLİ AMA BU ŞEKİLDE DE AKIL SAĞLIMIZI KAYBEDİYORUZ”

Aynı zamanda Alanya Keykubat Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı olan Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp ise şunları söyledi:

“Esnaf pandemi nedeniyle çok zor günler geçiriyor. Aylardır dükkânlarını açamayan, evine ekmek götüremeyen esnafın artık dayanacak gücü kalmadı. Sağlığımız önemli ancak bu şekilde de akıl sağlığımızı kaybediyoruz. Ödemelerini yapamayan, ihtiyaçlarını karşılayamayan esnafların psikolojisi bozuldu, intihara yönelmeye başladılar. Alanya’da intihar paylaşımı yapan esnafla ilgili, dükkân sahibi ve borçlu olduğu insanlarla görüşülerek borçlarının ötelenmesi gerekiyor. Bu konuda kolluk kuvvetlerinin ve yetkililerin destek olacaklarına inanıyorum. Esnafların da cazip hibe ve kredilerle desteklenmesi gerekiyor.”

 

Kaynak: anka