TANER ÖZAY

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, “Yapılan bilimsel çalışmalar Konya’da 6,5 şiddetinde bir depremin olası olduğunu gösteriyor. Deprem riskinin az olduğu bir bölge olarak düşünülse de Konya olarak 6.5 şiddetinde bir deprem riskine hazırlıklı değiliz, Türkiye’nin tamamında olduğu gibi” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, Türkiye’nin hiçbir bölgesinin depreme hazırlıklı olmadığını belirtti. Akın, depremin afete dönüşmesinin sebebini ise yapı kalitesi ve alınan tedbirlerin eksikliğinden kaynaklandığını belirtti. Akın, şunları söyledi:

“Yapılan bilimsel çalışmalar Konya’da 6,5 şiddetinde bir depremin olası olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi ‘Konya, depreme hazır mı?’ konusu her zaman insanların kafasında bir soru işareti olarak duruyor. Konya belki en hazırlıklı olmaya çalışan yerlerden bir tanesi. Deprem riskinin az olduğu bir bölge olarak düşünülse de Konya olarak 6.5 şiddetinde bir deprem riskine hazırlıklı değiliz, Türkiye’nin tamamında olduğu gibi. Deprem bir doğa olayı, maalesef bunu afete dönüştüren bizim yapı kalitemizin eksik olması veya gerekli önlemleri almamamız.” 

"KONYA HIZLI BİR DÖNÜŞÜMÜN İÇİNE GİRMELİ"

Şehrin kentsel dönüşümü hakkında da değerlendirmelerde bulunan Akın, "Binaların yaşı, yapım yılı, zemin koşulları göz önüne alınarak hızlıca bir dönüşümün önünü açmakta fayda var çünkü şu an şehir merkezi tam bir keşmekeş haline gelmiş durumda. Araç park edemiyorsunuz, ulaşımla ilgili problemler var. Bu dönüşümle Konya’nın yaşanabilir, turistik ve ilgi çeken bir kent olması da benim gönülden arzu ettiğim bir nokta" dedi.

 

Kaynak: anka