MELİS ANTER

Muğla’nın Bodrum ilçesinde İlhan Koman ile 100 yıl sergisi, İlhan Koman’nın 117 yaşındaki Hulda Teknesi’nin de Bodrum’a getirilmesinin ardından Bodrum Belediyesi Mausolos ve 1. Artemisia Sergi Salonları’nda yoğun ilgi ile açıldı.

Bodrum Belediyesi, Bodrum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ve İlhan Koman Vakfı iş birliği ile düzenlenen İlhan Koman ile 100 yıl sergisi 30 eser ile dün açıldı. Serginin açılışına Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Tutkun, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlileri ve öğrencileri ile birçok sanatsever katıldı.

İlhan Koman’nın hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği Hulda teknesi ise Mausolos Sergi Salonu iskelesine bağlanarak sanatseverlerin ziyaretine açıldı.

Serginin açılışında konuşma yapan Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Tutkun şunları söyledi:

“Sevgili sanatseverler, sanatın, hoşgörünün, sevginin şehri dünya markası Bodrum’un ev sahipliğinde, yine aynı zamanda dünya çapında tanınmış sanatçımız, matematikçimiz, istatikçimiz, heykeltıraşımız İlhan Koman’a ait serginin açılışına hoş geldiniz. Bodrum Belediyesi kültür ve sanat alanında birçok alışmaları birlikte yürütüyor. Bugün üç alanda açılan bu serginin Cumhuriyet Bayramı döneminde İlhan Koman’a ait olan yaklaşık 117 yaşında olan teknenin İstanbul’a gidişiyle son bulacaktır sergimiz. Ben bu serginin çalışmalarında emek veren başta Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Aras’a, İlhan Koman Vakfı Başkanı Sayın Ahmet Koman’a yine belediyemizin Etüt Proje Müdürlüğü’ne, Destek Hizmetler Müdürlüğüne, Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü’ndeki arkadaşlarıma günlerdir hazırlık yaparak bu çalışmayı bize sundukları için teşekkür ediyorum. Sergimizin hayırlı olmasını diliyorum. Katılımızın için herkese teşekkürler.”

Bodrum Belediyesi Mausolos ve 1. Artemisia Sergi Salonlarında ve İlhan Koman Hulda Teknesi’nde 25 Ekim’e kadar devam edecek ola 12.00-22.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

İlhan Koman ile 100 yıl sergisinde sergi alanı olarak da kullanılan Hulda gemisi Bodrum Sergisi’nden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Bodrum’dan İstanbul’a götürülecek ve İstanbul Haliç Tersanesi’nde koruma altına alınacaktır.

İLHAN KOMAN KİMDİR?

17 Haziran 2021 de 100. doğum günü kutlanan İlhan Koman, geliştirdiği deneyleriyle, heykel, matematik, statik, alternatif enerji üretimi gibi alanlarda ‘değiştirilemez ya da tartışılamaz gibi görünen kuramlara meydan okuyarak’ çağdaş Türk ve İsveç sanatında eşi benzeri görülmemiş eserler üretti.

İstanbul’da 1941’de başlayan ve 1947-1951 arasında Koman’ın Paris’te sürdürdüğü sanat eğitimi de, bağımsız olarak geliştirdiği alçı, taş, demir heykellerinde, insanın sanat aracılıyla çevresiyle, doğayla ortaklıklar kuran ‘erdemler’ geliştirmesiyle gerçekleşmiştir. Koman’ın sanatı, formlar, renkler, malzemelerden oluşan deneylerin ötesine taşıyıp, paylaşımcılıkla şekillenen erdemlere dayandıran hümanist yaklaşımı ile biliniyor.

Çocukluğundan itibaren çok iyi gözlem yapan, bunlara dayandırdığı deneylerinin sonuçlarını görsel, matematiksel, bilimsel değerlerle dışarı vuran bir sanatçı olan İlhan Koman, araştırmalarını en uç noktalara kadar götüren bir çalışma tutkusuna sahip. Onun birbirinden apayrı Türk, Fransız ve İsveç kültürlerini akıl almaz biçimde harmanlayarak oluşturduğu kültürlerarası yaşam, üretim ve paylaşıma açma süreçleri eşsizdir. 

M/S HULDA GEMİSİ HAKKINDA

25,36 metre uzunluğunda, 6.7 metre eninde, 2.70 metre derinliği olan, 145 ton ağırlığında, 395 metrekare yelken alanı olan M/S Hulda 1905’te Sjötorp Tersanesi’de inşa edildi. İlk sahibi bu yük teknesini İşveç’in batı kıyısında Dansö’de kargo taşımacılığında kullandı. 1965’te Kerstin ve İlhan Koman tarafından satın alınıp detaylı bir restorasyondan sonra içinde yaşamak ve çalışmak amacıyla köklü olarak dönüştürüldü.

Komanlar, dostları, öğrencileri ile birlikte yazları Baltık Denizi’ndeki takım adaları gezerek, kışları Stockholm’ün Drottningholm semtinde demir atarak gezgin bir hayat sürdürdü Hulda’da.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* İlhan Koman’nın Hulda Teknesi

* Sergiden Detay Görüntüler

* Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Tutkun

* Teknenin Görüntüleri

* Tekneyi Görmek İçin Ziyarete Gelen Misafirler

 

Kaynak: anka