İSMET KÖSOĞLU

Rize'nin İkizdere ilçesindeki İskencedere eylemlerin 27'nci gününde, taş ocağının açılmasına karşı çıkan vatandaşların kurduğu çadırlar geceyarısı operasyonu ile dağıtıldı. Jandarma’nın çadırlara yaptığı müdaheleyi cep telefonları ile görüntüleyen bölge halkı, olaya tepki gösterdi.

Gündüz taş ocağının yapılacağı bölgeye giderek makinaların çalışmalarını engellemeye çalışan bölge halkı dün gece 02:30’da gördüğü manzara karşısında şaşkına döndü. Kendi tapulu arazilerine kurdukları çadırlarının olduğu bölgeye jandarmaların geldiğini gören vatandaşlar, cep telefonu ile kayıt yapmaya başladı. Jandarmaların bölgeden gidişini görüntüleyebilen vatandaşlar, sabahleyin çadırlarının bozulduğunu görünce “Bu cesareti kimden alırlar bilmiyoruz” diye tepki gösterdiler.

BÖLGE HALKI TAVİZ VERMİYOR

Bugün bölgede nöbet tutan kadınlar, dün akşam yaşananlardan korktuklarını ve üzüldüklerini belirterek taş ocağını istemediklerini bildirdiler. Sabahın ilk ışıkları ile bölgeye gitmek isterken  jandarmanın sıkı güvenlik önlemleri ile karşılaşınca “Bu ormanlar hepimizin” diye tepkilerini dile getirdiler. 

Bölge halkı ile birlikte hareket eden Teoman Baş, gece yaşananlarla ilgili olarak şunları söyledi:

“Dün gece 02.30’da gelerek çadırlarımızı kaldırdılar. Kaldırmadılar aslında, tamamen parçaladılar. Öyle söyleyim ben size. Devletin jandarmasına gittik şikayet için. Jandarma biz yaptık diyor. İçişleri Kanunlarına aykırıymış. Valiliğin yazısı varmış. Tamam kardeşim evrak verin bize. Gidip evrakı Savcılıktan alacakmışız. Tamamen artık, T.C. kanunları değil de, Cengiz’in kanunları, Polis devletinin kanunları işliyor. Bu kadar vicdansızlık olmaz ki! İnsanlar orada yaşıyorlar. Ne soruyorsun ne ediyorsun? Yangından mal kaçırır gibi, git Cengiz’in makinasını koru… Buradaki insanlara ne olursa olsun hiç önemli değil. Önemli olan taş, tamamen para, Tamamen insafsızlık ya, vicdansız bunlar.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Jandarma tarafından gece yarısı çadırlara yapılan müdahale

* Yaşanılan olaydan korktuklarını anlatan kadınlar

* Bölge halkının, taş ocağı bölgesine girememesi için alınan güvenlik önlemleri

* Teoman Baş'ın tepkisi

Kaynak: anka