NEDİM GÜLER

Konkordato ilan eden Tanzim Market’ten 3 aylık maaşlarını alamayan işçiler, Yalova Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. İşçiler adına konuşan Mağaza Market-Sen Örgütlenme Koordinasyon Sorumlusu Doğan Aras, işçilerin ücretlerinin Ücret Garanti Fonu’ndan ödenmesi gerektiğini savundu. 

Tanzim Market'in İstanbul’dan Yalova’ya taşınması nedeniyle Yalova Adliyesi’nde görülen konkordato davasının bugünkü duruşması öncesinde işçiler basın açıklaması yaptı. “Tanzim işçisi hakkını alacak”, “İşçiler burada, adalet nerede” sloganları atan işçiler adına, Mağaza Market-Sen Örgütlenme Koordinasyon Sorumlusu Doğan Aras konuştu. 

"PATRONLARIN BORÇLARI SİLİNİYOR, BİZ BU HALDEYİZ"

Aras, konkordato ilan eden şirketin işçilerin 3 aylık maaşlarını vermediğini, bunun alınabilmesi için her türlü mücadeleyi vereceklerini söyledi. Aras, konuşmasına şöyle devam etti:

“Tanzim Market patronları kazandı, daha sonra batışa geçtiğinde de işçilerin 2-3 aylık haklarını gasp etti. Bir Ücret Garanti Fonu var. İşçiler çalıştığı sürede onların maaşlarından kesilip oluşturulan bir fon bu. Böylesi zor zamanlarda ve süreçlerde işçilerin yararlanacağı bir fon. Ama ne yazık ki konkordato komiserleri, Tanzim Market işçilerinin bu fondan yararlanmasını engelledi. Dediler ki ‘Sadece idari personeller bu fondan yararlanabilir’. Biz onlar için İŞKUR’a başvuru yapacağız. Biz bu konuyu her yerde anlattık. İflasta da konkordatoda da işçilerin yanında olun. Konkordato komiserleri Adalet Bakanlığı tarafından atanıyor. Adil olmak zorundalar, adaletli olmak zorundalar. Son yıllarda ekonomik kriz yaşanırken, patronların borçları tek kalemde silinirken işçiler işte bu durumda. İşlerine gelince bu fon kullanılamıyor.” 

"KONKORDATO İLAN EDEN ŞİRKETLER NEDEN DENETLENMİYOR"

Aras’ın ardından konuşan İşçi Hareketi Koordinasyon Sözcüsü Nurseli Gözüaçık da iflas eden şirketlerin denetlenmesi gerektiğini kaydetti. Gözüaçık, “Bu memlekette hiçbir iflas eden, konkordato ilan eden şirketi denetleyen bir tane kurum yok. Bu kurumlar neden yok? Ekonomik kriz var. Madem kriz ayan beyan ortada, madem kriz bütün toplumun önünde, madem bu devlet her gün batan şirketlere hazırlık yapıyor, peki neden konkordato ilan eden, iflas eden şirketler bu devletin bir tane kurumu tarafından denetlenmiyor? Bu sorunun cevabı verilmek zorunda. Çünkü bu sorunun ardında yüzlerce, binlerce işçinin alın teri var. Biz bu sorunun peşinde koşacağız” dedi.

Duruşma sonucunda şirketin iflasının kabul edildiği öğrenildi.

Kaynak: anka